dimarts, d’octubre 18, 2022

DIUMENGE XXIX DE DURANT L’ANY. 15-16/10/22


Benvolguda família de families, germans/es:   

Som conscients que una de les eines que tenim els humans per relacionar-nos pacíficament i per a fer un món més just és el diàleg, parlar i escoltar, amb atenció i respecte.  I si això és bo a nivell humà, ho és encara més que dialoguem amb qui ens ha creat a imatge i semblança seva i que ens estima amb bogeria: Déu.    Al diàleg amb Déu en diem PREGÀRIA. Jesús, el seu Fill, ens n’ensenya i ens fa adonar que la pregària és fonamental per la nostra vida, en tot moment i en tota circumstància. Les lectures que hem escoltat aquest diumenge ens esperonen, precisament, a PREGAR CONFIADAMENT I SENSE DEFALLIR.

Hi ha dos personatges. D’una banda un jutge, que no té temor de Déu ni consideració als homes. Podríem considerar-lo una radiografia del nostre moment actual, quan la nostra societat, inclosos nosaltres mateixos, no fem cas de les demandes de justícia que ens fan els nostres germans/nes que pateixen necessitat.

Per l’altra, una viuda, que juntament amb l’estranger, l’emigrant i l’orfe són a la Bíblia exemples dels més necessitats, pels quals Jesús té una especial predilecció.

Ella, que no té a ningú en qui recolzar-se, demana amb constància, sense desanimar-se, a aquell mal Jutge que li faci justícia contra qui li ha posat un plet, volent-se aprofitar de la seva indigència, i gràcies a la seva perseverança, ho aconsegueix. Així doncs, si aquell jutge indigne, accedeix finalment a fer-li justícia, davant la seva insistència, com no ho farà Déu, que ens estima i que està sempre disposat a escoltar-nos, a dialogar amb nosaltres, a acollir la nostra pregària?

Ens podem comptar entre els seus elegits, si bé ho són preferencialment  les viudes d’avui, els pobres, els senzills, els humils. Convé, doncs, que revisem com és la nostra pregària. És pacient i constant?.  O només ens n’enrecordem de Déu quan van maldades?.   Confiem de debò en què Déu ens escolta i obra sempre amb justícia?. Déu és amor i per això és JUST.  Compte  amb nosaltres, no només amb la nostra pregària confiada i constant sinó també amb la nostra disponibilitat per a posar-nos mans a l’obra, amb les mans alçades com Moisès dalt del turó, per a fer guanyar la pau, la justícia, el perdó, la veritat, la solidaritat, enfront el conflicte, la injustícia, la venjança, la mentida i l’egoisme. No podem restar impassibles, passar de llarg o fer el sord com aquell jutge injust davant tantes necessitats de germans/nes nostres que s’apropen a Càritas o d’altres entitats solidàries, perquè no tenen res ni tant sols per menjar. Hem d’acollir el consell de Sant Pau a Timoteu: Obrar el bé, estimant, no de qualsevol manera, sinó a la manera de Déu, rebel·lada per   Jesucrist, a l’Evangeli.

Benvolguts/des, Jesús avui ens fa una pregunta fonamental: Però quan el Fill de l’home vindrà, ¿creieu que trobarà fe a la terra? Que aquesta Eucaristia ens ajudi a respondre positivament,  mantenint-nos pacients i constants en la pregària, en el nostre diàleg amb Déu, Pare bo i just, que ens estima i que obra amb misericòrdia, i que confia en el nostre testimoni personal i comunitari per a fer la seva voluntat aquí en la terra com es fa en el cel, guiats pel seu fill Jesús, i la força del seu Esperit Sant.

Joan Làzaro i Padrós. pevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge