dimarts, de febrer 13, 2024

DIUMENGE VI DURANT L’ANY

 


1.    La glòria de Déu.

El fragment d’avui de la primera carta als corintis és molt intens; ens demana fer-ho tot a glòria de Déu, cosa que vol dir fer allò que convé als altres. No hem de buscar el que ens convé egoistament, primer hi ha el bé dels altres. Treballar pel bé dels altres és donar glòria a Déu. Hem de escatir què els convé en concret i posar els nostres talents en joc perquè acullin la salvació i siguin feliços. Això és seguir l’exemple de Pau, que equival a seguir l’exemple de Jesús.

Sabem que el nostre testimoni no és perfecte; som pecadors, però la condició pecadora i el risc de fallar no ens eximeix del deure de donar testimoni. Fins i tot el pecat reconegut és testimoni.

2.    La fe del leprós i la caritat de Jesús.

La lepra era una malaltia física i social greu i de llarga durada. L’aïllament absolut dels leprosos es justificava en el fet que eren impurs i en l’experiència que la malaltia és fàcilment encomanable de manera inseparable. No en sabien més. El leprosos eren uns marginats radicals a causa de la seva impuresa. Si gosaven acostar-se a alguna persona sana podien ser allunyats amb qualsevol mitjà efectiu; per exemple a pedrades.

El leprós de l’evangeli és un home de fe, tan forta que assumeix el risc de ser maltractat quan s’acosta a Jesús. I Jesús assumeix el risc de ser titllat de rebel a la llei pel fet de tocar-lo. Acollir el marginat amb el risc de sortir malparat. L’amor comporta el risc d’acabar a la creu! També en això hem d’imitar Jesús, aquell rabí tan estrambòtic perquè actuava amb la lògica de Déu.

3.    Mans Unides.

La missió de Mans Unides és treure de la marginació els pobles del tercer món. El mètode és basquejar-se per descobrir què convé en concret per aconseguir que les persones marginades per la pobresa construeixin camins de progrés sense paternalismes. Exactament el que demanava la carta de Pau: buscar el bé dels altres, Avui toca fer-los notar la nostra solidaritat.

Josep Esplugas Capdet, prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge