diumenge, d’abril 19, 2020

DIUMENGE II DE PASQUA, 19/04/2020

1a. lectura
Salm 117
2a. Lectura
Evangeli


Benvolguts germans i germanes:

Aquests dies de Pasqua del nostre cor han de sortir lloances i benediccions adreçades a Déu, perquè, en paraules de Sant Pere “pel gran amor que ens té, ens fa néixer de nou i ens ha donat una esperança viva gràcies  a la resurrecció de Jesucrist d’entre els morts.”

I hem nascut de nou gràcies al baptisme, al do de l’Esperit Sant i de la fe, que ens fa creure en Jesús com el nostre salvador, malgrat no haver-lo vist. L’escena de l’Evangeli d’aquest diumenge II de Pasqua, anomenat també de la Divina Misericòrdia, ens mostra com els deixebles, després de la mort en creu del seu mestre, Jesús, estan esporuguits i no recorden allò que els havia promès, que al tercer dia ressuscitaria. El vespre d’aquell diumenge, especialment desanimats, es tanquen per por dels jueus. Tant se val el que diguin aquelles dones, sobre el sepulcre buit. Jesús era ben mort, i no tenen la certesa que Déu es manifestés en favor seu. Però en Jesús, totes les promeses es compleixen. I quan se’ls apareix  i  els saluda dient-los “Pau a vosaltres”, tot canvia, s’alegren i no dubten a comunicar-ho a Tomàs, que era fora:  “Hem vist el Senyor”. Tomàs no s’ho creu, necessita veure-ho amb els ulls del cap, perquè els ulls del cor, de la fe, els té tancats, encara no ha rebut l’Esperit Sant, que sí ha alenat Jesús sobre els altres deixebles. Per això diu el que diu: “Si no li veig a les mans la marca dels claus, si no li fico el dit dins la ferida dels claus, i la mà dins del costat, no m’ho creuré pas”.  I al cap de vuit dies, signe que acomplien el memorial que el Senyor  els havia deixat, Jesús se’ls torna a  aparèixer, i els fa la mateixa salutació, Pau a vosaltres, i fa que Tomàs experimenti, comprovi que  és el mateix Jesús amb qui tantes vivències ha compartit, aquell que havien crucificat que  ha ressuscitat. Que Jesús és el Crucificat Ressuscitat.  I Tomàs, obrint el seu cor, desfent les muralles de la incredulitat,  formularà la professió de fe més perfecta: “Senyor meu  i Déu meu!”.  Per això, podem dir que Tomàs, superat el dubte, esdevé per nosaltres un model de fe i representa tots aquells que, entre dubtes i entrebancs, avancen paulatinament vers la fe autèntica. I en el seu procés personal és important la comunitat, quan està amb els altres deixebles. Mentre n'és fora, no és capaç de reconèixer  que Déu havia complert la seva promesa sobre Jesús, i cerca proves. Però quan torna  al si de la comunitat  és capaç de reconèixer els signes i creure en el Ressuscitat sense haver de tocar-li les ferides.

També la comunitat és fonamental per a la nostra vida cristiana. I trobem en la primera comunitat, de la que es parla a la primera lectura, el model a seguirEren constants a assistir a l’ensenyament dels apòstols, a posar en comú els seus béns i a reunir-se per partir el pa i per a la pregària. Se’ns està descrivint quina és la meta a la qual la nostra comunitat ha d’aspirar confiant en la força de  l’Esperit Sant.

Benvolguts gns./gnes, a la llum de la Paraula que hem escoltat, confrontem com és la nostra vida i la vida de les nostres comunitats, i esforcem-nos a renovar-les, a fi que  visquem joiosament la presència de Crist crucificat ressuscitat, i així, amb el nostre humil testimoni de comunió espiritual, de béns i de treball,  altres persones puguin abraçar de cor la fe en Jesús, i experimentar que sempre ens acompanya, especialment en aquests llargs dies de confinament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge