dilluns, d’octubre 23, 2023

MISSA DIUMENGE XXIX DURANT L'ANY 21-22/10/2023


 Primera Lectura: Is 45,1.4-6

Salm 95

Segona lectura: Rm 1Ts 1,1-5b

Evangeli: Mt 22,15-21

Benvolguda família de famílies, germans/nes: 

Déu sempre ens sorprèn i mai no dubte a intervenir en favor nostre, valent-se de persones molt diferents, mostrant-nos fins a quin punt ens estima.  Ho acabem d'escoltar en la primera lectura, quan va escollir Cir, Rei dels Perses,  que després de conquerir Babilònia, on havien estat deportats els israelites, va permetre que aquests, retornessin a la seva terra i reconstruïssin el seu temple.  Si miréssim la nostra vida, a volt d'ocell, segur que trobaríem persones i esdeveniments a través dels quals hem sentit la mà de Déu intervenint-hi pel nostre bé. Seria bo que ho meditéssim i li hi agraíssim. 

Cir  no coneixia Déu, però es va deixar guiar per ell i va actuar en conseqüència, per això Isaïes l’anomena ”el seu ungit”. En canvi, els fariseus de l'Evangeli sí semblen conèixer molt bé a Jesús, i en comptes d'escoltar-lo i creure'l, cerquen la manera de perdre'l. Li plantegen un dilema,  amb l'objectiu comprometre'l i desfer-se d'ell:   és lícit  o no de pagar el tribut al Cèsar?”. Jesús no defuig la trampa, sap perfectament que els integristes jueus neguen als romans el dret de cobrar els impostos i que els herodians, col·laboracionistes  del règim imperial, no poden oposar-se al pagament de l'impost.  Jesús, però, situa el plantejament a un nivell més profund: Déu i l'home, el problema de la relació humana amb Déu i denuncia la hipocresia dels seus interlocutors. Amb la seva resposta: “Retorneu al César això que és del Cèsar, i a Déu, allò que és de Déu", no accepta resignadament el poder establert.  Allò que fa és recordar-nos que convé distingir els dos plans i no barrejar-los. Inspirar-se en la Paraula de Jesús per a tractar la problemàtica del poder i la responsabilitat del cristià  en el món significa distingir el pla de Déu i el dels homes, i saber-los interrelacionar.  L'evangeli ens recorda que no només hom ha de respondre de les decisions públiques davant dels homes, sinó que tots som responsables de les pròpies  decisions, públiques i privades davant de Déu.

Així com el poder del Cèsar abasta exactament fins on arriben les monedes amb la  seva figura,  poder de Déu s’estén fins a on arriba la seva imatge. I, atès que hem estat creats per Déu a la seva imatge i semblança, se segueix que, com a “imatge" de Déu, qualsevol dimensió de la nostra vida fa referència a Ell. I a Déu li hem de donar allò que és seu: el nostre cor, els nostres pensaments, el nostre amor. Així avançarem vers la veritable fraternitat i amistat social que ens proposa el Papa Francesc en la seva   encíclica: “Fratelli tutti. Així ens lliurarem de miratges davant del poder i davant topades amb règims polítics, econòmics i militars que no respecten els drets i les llibertats fonamentals i que impedeixen a la humanitat realitzar la seva vocació de ser imatge de Déu.

Benvolguts/des, avui celebrem la jornada mundial de les missions, DOMUND, amb el lema "CORS ARDENTS, PEUS EN CAMÍ" amb la que se’ns convida a pregar pels missioners i a col·laborar en la seva tasca evangelitzadora. Tots som cridats a la Missió allà a on vivim, a deixar-nos guiar per l’Esperit Sant i ser, com Sant Pau, portadors de Crist Ressuscitat al món, valents testimonis del seu Evangeli, obrant amb fe, caritat-amor i sense perdre mai l'esperança, perquè la tenim posada en qui ho dóna tot per nosaltres.

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge