dimarts, de febrer 16, 2021

MISSA DEL DIUMENGE VI DE DURANT L’ANY 13-14/2/2021


Benvolguts germans i germanes:

La malaltia ens mostra que som fràgils, i sovint ens és motiu de dolor i sofriment. Prou que ho hem pogut experimentar amb la Covid 19- el coronavirus.

Antigament s'associava la malaltia a un càstig per a la persona i d'aquí es va lligar amb el pecat.

Això ho trobem en el llibre del Levític, on es recull la legislació d'Israel dintre la qual hi havia les lleis d'impuresa ritual. Entenien per impuresa a més dels actes moralment pecaminosos, aquelles accions o situacions que impedien la persona entrar en contacte amb Déu, entre les quals la malaltia de la lepra, que englobava un conjunt de malalties de la pell. La malaltia feia la persona impura, trencava la seva relació amb Déu i amb el poble, i l'aïllava:   mentre el mal persisteixi han de viure sols, fora del campament. Per tant, al patiment físic se li unia sovint el sofriment per la marginació social a que conduïa. Però existia també un ritual de purificació. Volia dir que hi havia una esperança de curació.

En temps de Jesús  es mantenien vigents aquestes prescripcions.  És molt significatiu que aquell malalt de lepra, trencant-les, gosi acostar-se a Jesús, mostrant-se-li  amb humilitat, agenollant-se  i demanant-li que el purifiqui: "Si voleu, em podeu purificar". Una pregària confiada i bella, pronunciada per algú que és menyspreat pel seu aspecte exterior. També nosaltres a vegades marginem persones pel seu aspecte exterior i no tenim prou present el seu cor. Per això ens cal convertir-nos: "Converteix-te i creu en l'Evangeli" se'ns dirà dimecres vinent, mentre rebem el signe de la cendra. Aquesta ha de ser la nostra intenció. Jesús se'l mira i se'n compadeix. No té cap por d'apropar-se-li ni de tocar-lo amb les seves mans ni de trencar aquella obligació legal que impedia fer-ho. Jesús, que és "Déu amb nosaltres", que fa pura la humanitat,  surt a l'encontre de la persona sola en la seva malaltia amb el desig de portar-la a la comunió amb Ell i retornar-la  a la comunió amb els altres. "Sí que ho vull: queda pur". Jesús encarna el Regne de Déu,d'amor i misericòrdia, que no se'ns imposa, sinó que ens guareix de les nostres lepres i actituds marginadores, i ens ofereix la millor cura també a través del sagrament del perdó. I  "a l'instant la lepra desaparegué i quedà pur".  Tots dos, Jesús i el leprós, han trencat la llei gravada en la pedra per fer-ne sortir una nova llei gravada en el cor. A imatge de Jesús, durant aquests mesos moltes persones han assumit el risc d’atendre malalts contagiosos. La seva compassió ha fet possible el miracle de fer-los descobrir que no estan sols. Déu no s’oblida d’ells i els estima.

Benvolguts germans i germanes, avui, som cridats, com diu Sant Pau, a "fer-ho tot a glòria de Déu" i la glòria de Déu és Jesús. Per tant se'ns convida a que,   com el leprós de l'Evangeli, ens apropem a Jesús  amb fe i ens deixem tocar per Ell, perquè ens guareixi i alliberi de tot ma, i ens porti a CONTAGIAR LA SOLIDARITAT PER ACABAR AMB  LA FAM  com ens proposa MANS UNIDES en la campanya d'enguany. Que l'Eucaristia, ens  refermi en aquest camí, especialment durant el temps de Quaresma que estem apunt de començar, com a preparació per a la Pasqua mitjançant la qual Jesús guarirà tota la humanitat.

Joan Làzaro i Padrós prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge