diumenge, de juliol 30, 2023

Diumenge XVII de durant l’any (A) – 30/07/2023


Jesús segueix aprofundint-nos en aspectes del Regne de Déu. Avui és què produeix trobar-se cara a cara, fer experiència del Regne de Déu: produeix sense dubtar-ho, una valoració per sobre de totes les coses que posseïm.

I això ens insereix en la dinàmica de l’amor. Quan un troba l’amor de veritat, voldria vendre tot el que té per aconseguir l’amor de la persona estimada. Posa en marxa tot tipus de canvis en la pròpia vida per fer-se més atraient per la persona estimada. Evidentment que l’amor no es pot comprar, però si tingués preu, el preu de l’amor d’aquella persona valdria tot l’or del món.

El Regne de Déu el veiem inserit en aquesta dinàmica de l’amor. Perquè el Regne de Déu no és una cosa abstracta: és Déu regnant en el nostre cor. En altres paraules: Déu formant part de tots els racons de la nostra vida, compartint-la amb nosaltres, estimant-nos fins al fons de tot.

Per això, qui fa experiència de Déu de veritat, l’empeny a vendre tot el que té, és a dir, a canviar de vida. D’aquí que la vocació cristiana exigeix un canvi de tot allò que no és conforme a l’amor veritable, és a dir, l’amor segons el pla de Déu.

Però fixeu-vos: aquesta dinàmica que experimentem nosaltres, es complementa amb una altra, que ens mostra sant Pau avui a la segona lectura, que és tan curta que sembla que no digui res: i tant sí diu!

«Germans, nosaltres sabem que Déu ho disposa tot en bé dels qui l'estimen, dels qui ell ha cridat per decisió seva; perquè ell, que els coneixia d'abans que existissin, els destinà a ser imatges vives del seu Fill, que ha estat així el primer d'una multitud de germans.»

Aquest és el primer fragment: què diu? Que ens coneixia abans que existíssim i que ens ha cridat a ser imatges vives del seu Fill. I que la iniciativa és seva. En altres paraules: som un somni de Déu. El somni que Déu té de bé i d’amor i ens crea per això, per al bé i per a l’amor. Però no un bé i un amor qualsevol, sinó el bé i l’amor que hem vist en el seu Fill, en Jesucrist. És una història de salvació personal de cadascú, destinats a ser heretar el Regne de Déu.

I fixeu-vos aquí: «Ell, que els havia destinat, els crida, els fa justos i els glorifica.» És el mateix procés que hem estat veient en l’Evangeli però vist des de l’òptica de Déu: ens destina al Regne, ens crida i ens el fa veure, ens justifica —és a dir, traient de nosaltres el pecat, ens fa viure una nova vida— i ens glorifica: ens dona el seu Regne.

Moltes vegades oposem el que coneixem com gràcia de Déu i la llibertat de l’home i que com més gràcia de Déu, menys hi pinta la llibertat humana. Són dos plans diferents, són dos punts de vista diferents. Sense la gràcia de Déu i la seva iniciativa, no podem fer res; sense acceptar lliurement la proposta de Déu, la gràcia és estèril i no dona fruit.

Maria se n’anà decididament a la muntanya, s’aixecà, és el lema de la JMJ. Maria va acceptar el Regne de Déu en ella, va acollir l’Esperit Sant i va concebre el Fill de Déu, va dir sí al pla que Déu tenia per la seva vida. Perquè Maria va veure que el que trobava era un tresor, una perla de molt valor, l’amor de Déu que era l’únic que podia omplir el seu cor fins a l’últim racó. Es va deixar fer i ella també va fer: s’aixecà.

Que cadascú es pregunti: he trobat aquest tresor al camp de la meva vida? Sé què m’està oferint el Senyor, quin és el seu pla per mi? Què estic disposat a vendre per tenir aquest tresor? Busco en altres allò que només Déu em pot donar? Ajudem-nos els uns als altres a veure-ho, a animar-nos fent camí, si algú ha trobat el tresor, que ho comuniqui als altres. Fem camí també amb Maria, que vetlla per nosaltres com només una mare sap fer. Demanem-li aixecar-nos i anar a vendre el que tenim per comprar el tresor més gran del món: l’amor de Déu que a res es pot comparar.

Joan Hernàndez, prevere i vicari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge