dilluns, d’agost 07, 2023

LA TRANSFIGURACIÓ DE JESÚS (Cicle A:Diumenge XVIII durant l'any)

 


Primera lectura: Dn 7,9-10.13-14                       

Salm 96

Segona lectura: 2Pe1,16-19

Evangeli: Mt 17, 1-9 

1.      Introducció.

L'evangeli d'avui no té pèrdua, és d'una intensitat aclaparadora. És el mateix que el que vam proclamar el segon diumenge de quaresma. Aleshores tenia un sentit catecumenal: el mateix Jesús que el diumenge anterior era presentat com a veritable home, sotmès a la temptació, és presentat als catecúmens com a veritable Déu. La intenció de la festa d’avui és, potser contemplar com la divinitat de Jesús ens afecta i ens eleva i ens convida a confiar-hi. “no tingueu por”.

2.      La muntanya.

Jesús i els seus tres amics íntims pugen a la muntanya a pregar. La muntanya en la tradició religiosa comú de la humanitat i també, doncs, d'Israel és el lloc privilegiat de la trobada amb Déu, la muntanya és més a prop del cel, més a prop de Déu. I Jesús hi puja, com feia sovint, a mantenir el seu col·loqui íntim amb el seu Pare. Déu. Avui, si ens sentim tocats per l'Evangeli, hauríem de donar més valor a la pregària personal i íntima. La pregària és un lloc, no pas l'únic, però un lloc privilegiat de trobada amb Déu, Ell se'ns fa pròxim, abastable, en la pregària. En la pregària podem intuir la voluntat concreta de Déu pel que fa a cada un de nosaltres a cada moment.

3.      La glòria de Déu ens abraça.

La llum resplendent és imatge de la presència de Déu. Jesús refulgeix com el vell venerable de la profecia de Daniel, que acabem d'escoltar. L'experiència de la transfiguració significa la revelació als deixebles de la divinitat de Jesús. Ell recull l’herència de Moisès i d’Elies i la sublima. I en fa partícips els seus amics quan la veu del Pare els revela qui és Jesús "Aquest és el meu Fill, el meu estimat, escolteu-lo" i el núvol, que és Déu mateix, els engoleix i ells s’esglaien. No s'esperaven aquella abraçada de Déu. Ells, pobres homes, entrant en el cercle de Déu! I Jesús els diu “No tingueu por

4.      Les conseqüències de l’experiència.

Pere se sent feliç, s'hi quedaria, però cal tornar a la realitat, baixar de la muntanya per transformar el món, enmig de les dificultats i la duresa de la realitat. Després de la resurrecció, quan hauran rebut l'Esperit Sant, seran testimonis de Jesús. A nosaltres també ens ha estat revelada la divinitat de Jesús i la seva plena humanitat; tampoc nosaltres no podem callar; si el misteri de l'amor de Déu ens ha penetrat, com a aquells amics de Jesús, tenim necessitat íntima i el deure de testimoniar.

5.      Epíleg.

Vet aquí el sentit últim de la Transfiguració de Jesús: L'acció redemptora de Déu transfigura l'home que es deixa agafar per Déu, començant per Jesús i continuant per cada un de nosaltres. Demanem en aquesta eucaristia la gràcia de comprendre i assumir el designi salvador de Déu i la gràcia de correspondre-hi amb el nostre compromís en la transformació de la realitat. 

Josep Esplugas Capdet, prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge