dimarts, d’agost 22, 2023

DIUMENGE XX DE DURANT L’ANY 19-20/08/2023


 Primera Lectura: Is 56,1.6-7

Salm 66

Segona lectura: Rm 11,13-15.29-32

Evangeli: Mt 15,21-28

Benvolguda família de famílies que és la comunitat, gns/gnes.:

Si Déu està sempre disponible a acollir tothom en el seu si, qui som nosaltres per excloure o descartar a ningú, sigui d’on sigui?.

La primera lectura, del profeta Isaïes, escrita en temps del retorn de l’exili del poble d’Israel, ens mostra la invitació a acollir els estrangers que s’han adherit al Senyor, de manera que els exiliats israelites que retornen a la pàtria practiquin el dret i la justícia i obrin les portes als estrangers, en comptes d'excloure'ls. Però, aquesta temptació resta vigent al llarg del temps, també en temps de Jesús, jueu de naixement.  Després de retreure  als fariseus i els mestres de la Llei la seva hipocresia, perquè s’aferren a la lletra morta de la Llei, decideix retirar-se precisament a la terra dels pagans (no jueus), a la regió de Tir  i de Sidó. I allà li surt a l’encontre una dona cananea, pagana, que el reconeix com a Senyor i fill de David, que li demana: compadiu-vos de mi: la meva filla està endimoniada. Sorprenentment, Jesús vol posar a prova la fe d’aquesta dona estrangera i la dels seus deixebles. Aquests, indiferents al seu dolor, volen desfer-se d’ella. Jesús , que sap que la seva missió comença al poble escollit d’Israel, però que després ja s’estendrà a tot el món, li respon que: ”únicament he estat enviat a les ovelles perdudes del poble d’Israel”.                  La  dona, lluny de desanimar-se, es prosterna i torna a pregar-li: ”Senyor, ajudeu-me”.  Jesús, escolta la seva pregària, si bé amb un llenguatge dur, però entenedor per la mentalitat d’aquella època, i com a darrera prova, encara li diu : ”No està bé de prendre el pa dels fills per tirar-lo als cadells”. I la dona, plena de fe, sabent-se dels cadells, així eren anomenats els pagans enfront els jueus, respon admirablement: ”És veritat, Senyor, però també els cadells mengen les engrunes que cauen de la taula dels amos”.

Jesús, és compassiu i benigne,  i davant la fe d’aquesta dona cananea, obra  la seva gràcia curant la seva filla, mostrant-nos que els destinataris del seu missatge d’amor i salvació i de la compassió de Déu ja no són només els jueus, sinó tota persona que li obra el seu cor amb fe.

Això ens hauria d’ajudar  a fer nostres  dues actituds fonamentals de Jesús: evitar el prejudici i potenciar l’acollida. Que hi hagi persones amb vides no del tot perfectes no ens pot impedir reconèixer-hi una actitud d’amor i reverència gran i sincera Déu. Si les parròquies som acollidores amb elles, podrem ajudar-les a superar els obstacles, si poden, i si no, els farem costat, ajudant-les a viure el millor possible la seva relació amb Déu i els germans.

Al mateix temps ens adonem que per a Déu no hi ha distàncies insalvables. Preguntem-nos  com de lluny estem d’Ell, si hem refredat el nostre amor al proïsme, la pregària, la vida de fe. No ens desanimem, Jesús ens estima i continua esperant-nos amb els braços ben oberts, amb el desig de donar-nos forces per tornar a començar el camí les vegades que calgui.

Benvolguts/des gns.gnes: Aprenguem d'aquesta dona cananea, perseverem com ella en la humilitat, en la pregària i en la fe en Jesucrist, i no tinguem por, perquè Déu ens estima tal i com som, no com voldríem ser, i ens anima a aixecar-nos de les nostres caigudes i a seguir les seves petjades, sense excloure ningú.

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge