dilluns, de setembre 18, 2023

Diumenge XXIV de durant l’any (A) – 17/09/2023


Molts cops llegim els evangelis a missa com si fossin totalment independents els uns dels altres i no ens adonem que la litúrgia ens els posa en un cicle i que no és perquè sí que es llegeixen quan es llegeixen. Venim d’uns diumenges amb evangelis intensos: Hem reconegut Jesús com el Messies, ens ha fet veure que la manera de pensar de Déu és l’abaixament i carregar la creu del dia a dia. El volem seguir? Doncs les dues primeres lliçons que potser ens costaran una mica: la correcció fraterna, la setmana passada; i avui el perdó.

Totes dues tenen en comú tres aspectes i una conseqüència. El primer aspecte és que ens fa sortir de nosaltres mateixos: des del moment en què jo faig una correcció al germà pel seu bé, no pas perquè em molesti, sinó mogut per la caritat i també quan soc ofès per un germà i surto cap a ell, mogut per la caritat, acceptant la disculpa i perdonant.

Sortir de nosaltres mateixos és, en certa manera, renunciar a nosaltres mateixos. Vam escoltar que el camí de Jesús, d’anada a Jerusalem era el de negar-se un mateix i carregar la creu. Sortir d’un mateix és renúncia, perquè és renúncia als propis sentiments, a la manera de pensar, és estar disposar a que l’altre sigui el centre, aquell germà que necessita el meu servei: el servei de la correcció i el servei del perdó.

És obvi que no està de moda això de renunciar a un mateix: tu, afirma’t, no et deixis trepitjar, et diran fora al carrer: és la manera com seràs feliç. I no s’adona el món que com més autoafirmació, més intransigència amb l’altre i més soledat: no pot haver comunió. Crist ens ensenya el camí de la felicitat: seguir-lo a ell, en la renúncia, una renúncia per amor. Els que teniu fills, ho enteneu molt això, renunciar per una persona que estimes i que necessita de tu.

El segon aspecte és més breu: no ens hem de cansar mai de fer el bé i buscar el bé del proïsme: la setmana passada vèiem que hi havia diferents instàncies: parlar-ho a soles; si no funciona, amb dos o tres; si tampoc, amb la comunitat sencera. Avui està també molt clar: el perdó no passa comptes del número de vegades si és de cor.

El tercer aspecte és que això no és possible sense haver-ho sentit nosaltres en les nostres carns, haver-ho experimentat. Si un no se sent estimat amb misericòrdia per Déu no pot obrar amb misericòrdia. Un nen que no ha estat estimat, no sabrà estimar: nosaltres tampoc podem donar sense rebre abans de Déu. Corregir el qui s’equivoca i perdonar al que ens ofèn són dues obres espirituals de misericòrdia. M’atreviria a dir que són un termòmetre per veure com està la nostra vida cristiana, perquè aquestes dues, acostumen a costar-nos molt.

Perdono de tot cor més i intento corregir més des de l’amor els meus germans? Això és que creixo en vida cristiana. Guardo rancúnia i no perdono de debò i corregeixo els altres simplement perquè em molesten o deixo de fer-ho perquè penso «ja s’ho farà»? potser és que no he crescut gaire en vida cristiana.

El camí de Jesús és camí de creu, ho sabem perquè Ell ens ho ha dit, però és un camí d’amor i per tant, mai serà trist, sinó que serà un camí feliç. Necessitem reflectir en la nostra vida aquesta felicitat allà on el món ni arriba a ensumar que hi pugui ser. Això és un signe perquè el món cregui. Aquesta és la conseqüència: l’alegria. Sant Pau els ho recordava als filipencs: «Viviu sempre contents en el Senyor! Ho repeteixo: viviu contents! Que tothom us conegui com a gent de bon tracte. El Senyor és a prop. No us inquieteu per res. En tota ocasió acudiu a la pregària i a la súplica i presenteu a Déu les vostres peticions acompanyades d’acció de gràcies. I la pau de Déu, que sobrepassa tot el que podem entendre, guardarà els vostres cors i els vostres pensaments en Jesucrist.»

Per tant, vivim contents, en aquest camí, acudim a la pregària i a l’acció de gràcies i viurem en pau amb el cor posat en el Senyor. Què més volem? Doncs contents, i profundament agraïts al Senyor, no ens cansem de fer el bé als nostres germans.

Joan Hernàndez, vicari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge