dimarts, d’octubre 01, 2024

DIUMENGE XXVI DURANT L’ANY

 


1.   L’Esperit Sant és lliure.

L’Esperit no es deixa dominar. És lliure. Josuè pretén condicionar-lo, però Moisès, que té molt més seny, respecta que actuï com vulgui. Una altra cosa és que els qui el coneixem permetem que actuï en el nostre interior i que reconeguem i respectem la seva acció en els altres, encara que aquest altre no el reconegui. Demanem-li que ens doni el seny i la humilitat de Moisès i que ens allunyi dels criteri. s de domini de Josuè. Que sapiguem la bondat i la saviesa vinguin de qui vinguin.

Les actituds de Josuè i Moisès es reprodueixen en l’episodi de l’evangeli d’avui. Joan i Jesús són com Josuè i Moisès. El problema que es planteja avui és que molts es pensen posseir el monopoli de la veritat o que l’Església el posseeix i vinga croades i persecucions i exclusions. Tots som germans, encara que no tothom vegi la realitat com la veu Jesucrist.

2.   La vivència de la fraternitat.

La fe ens obliga a estar per les persones i, com més dèbils, amb més dedicació. L’acció redemptora de Jesucrist per l’acció de l’Esperit en el cor de cada ésser humà abasta tothom qui es deixa captivar per ell. Qui fa les obres de la fe, encara que sense fe, és amb nosaltres i tot aquell que no és amb nosaltres per la seva injustícia, encara que digui que té fe, se situa contra nosaltres. En quina banda ens situem?

3.   El perill de la riquesa.

Jaume commina a la justícia social. Un advertiment als poders d’aquest món que estan espoliant les zones més pobres del planeta, causant violència a les persones que hi habiten i al medi ambient. Déu no és indiferent a la injustícia. Què hem de fer amb les persones que fugen de la pobresa, la fam o el subdesenvolupament? Què hem de fer amb els que fugen de la violència pura i dura? Ens hem de conformar amb el silenci, tot esdevenint còmplices de la barbàrie dels diners? Portem el neguit per la justícia a la nostra pregària personal i deixem-nos inspirar per l’Esperit Sant per actuar amb justícia.

Josep Esplugas Capdet, prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge