dimecres, de juliol 07, 2021

MISSA DEL DIUMENGE XIII DE DURANT L’ANY. 26-27/06/2021

 

Benvolguts germans i germanes! Havent entrat en vigor el dia 25 de juny la llei de regulació de l’eutanàsia, prenen molta més força les paraules que escoltat en el llibre de la Saviesa: ”Déu no va fer la mort, ni li agrada que l’home perdi la vida. El nostre Déu, no és un Déu de morts, sinó de vius. Per tot això, la mort no pot tenir l’última paraula, perquè Déu l’ha vençuda amb l’amor vessat a desdir amb el seu Fill Jesucrist, nostre Senyor.        Sant Pau ens ho recorda en la seva carta als cristians de Corint, quan els explica el sentit de la col·lecta en favor de l’església de Jerusalem: Jesucrist, que era “ric, es va fer pobre per nosaltres, per enriquir-nos amb la seva pobresa. Amb paraules i fets ens ha ensenyat el significat de la veritable igualtat i de l’amor fratern”: “allò que us sobra a vosaltres compensi el que els falta a ells, i si un dia els sobra a ells que supleixi el que us farà falta a vosaltres”.  

Fixem-nos com en l’Evangeli d’avui, se’ns presenta  Jaire, un dels caps de la Sinagoga, imatge de l’antic Israel, que s’apropa amb humilitat a Jesús, amb qui arriba la renovació, la vida nova pel poble de Déu. Se li llença als peus i suplica que imposi les mans a la seva filleta que s’està morint.  Jaire confia que amb aquest gest, signe del do de l’Esperit, d’alè de vida, que a trobem al començament de la història del poble de Déu, la seva filla es curarà. Jesús acompanya a Jaire  fins a casa seva: Déu no abandona mai al seu poble.  Però al mateix temps, hi ha una dona, impura segons la Llei per les hemorràgies que pateix, que no pot apropar-se a ningú, ni a Déu, i que com Jaire, s’adona que la Llei no cura, no dóna vida. Aquesta dona ha sentit parlar de Jesús, d’algú que porta una bona notícia de salvació. Ell sí pot curar-la, donar-li nova vida. I s’apropa a ell, amb fe, reconeixent la seva indigència. La dona toca  a Jesús, però al mateix temps la seva vida és tocada per Jesús, que sent com el mal  desapareix. També la filla de Jaire és tocada per Jesús: li dóna la mà i li diu: “Talita, cum que vol dir: Noia, aixeca’t. I a l’instant s’aixeca i es posa a caminar. La nena havia mort, però Déu té el domini sobre la mort i pot fer que sigui només una situació temporal, com la d’aquell que dorm i després es desperta. Jesús, una vegada més ens mostra que és l’únic que pot aixecar, ressuscitar al poble que està morint, representat en la dona malalta i en la filla de Jaire.  

Benvolguts/des! La conclusió és que per poder rebre la seva salvació ens cal tenir fe: Tingues fe i no tinguis por, li diu Jesús al cap de la Sinagoga. Hi ha moltes persones colpejades per la vida, que no tenen ningú que els faci costat, que pateixen en carn pròpia, o en la d’un familiar o amic proper la duresa d’una malaltia, que provoquen rebuig i solitud. Demanem-li al Senyor, que davant aquestes situacions, obrem amb saviesa de cor, servint el germà malalt, acompanyant-lo, anant al seu encontre, solidàriament i sense jutjar-lo. L’Església defensa la vida, tota vida i enfront l’aplicació deliberada de l’eutanàsia, defensa la promoció de les cures pal·liatives. No siguem com els fariseus de l’evangeli, que fins i tot se n'enriuen, ans al contrari, fem nostres, amb tota humilitat, tant per rebre-les com per compartir-les, les paraules de Jesús, adreçades a la dona malalta: Filla, la teva fe t’ha salvat” a la filla de Jaire: “Noia, aixeca’t”. Que aquesta Eucaristia ens hi ajudi!

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge