dimarts, de febrer 22, 2022

MISSA DEL VII DIUMENGE DE DURANT L’ANY.19-20/2/2022

 

Benvolguts/des germans i germanes:

Jesús, el nostre germà gran, en paraules de Sant Pau als cristians de Corint és el segon home, l’home que és del cel, però que ha volgut compartir ben de prop la terra, i que és el rostre de la misericòrdia de Déu, i que precisament acaba les seves paraules a l’Evangeli de Lluc, dins l’anomenat “discurs a la plana”, recomanant-nos que siguem compassius com ho és el nostre Pare.

Com a cristians, som convidats a acollir les paraules que Crist no només diu sinó que sobretot viu, per a esforçar-nos a fer-ne també vida, personalment i comunitàriament. Ens hi ajuda el do de la fe en la seva passió, mort i resurrecció i  la força del seu Esperit Sant.

I com es concreta?

Estimeu els vostres enemics

Ens és molt difícil assolir-ho amb les nostres úniques forces.  Fins  i tot suavitzant el terme “enemics”. Però preguntem-nos abans: En tenim? A qui els considerem així? Aquell que és contrari, contra qui sentim o rebem aversió, contra qui cerquem o rebem oposició o dany? O bé incloem als qui no són afins a les nostres idees o no ens cauen bé? Meditem-ho, revisem com s’estableixen les relacions que anem adquirint dia a dia.

Feu bé als qui no us estimen

És una acció positiva, activa i favorable vers aquell que ens voldria fer mal, la qual cosa ens trenca els esquemes, perquè, a més a més, Jesús ens diu la manera concreta de fer-ho: Si algú et pega en una galta, para-li  l’altre. Si algú et pren el mantell, no li neguis el vestit. Dona a tothom qui et demani, i no reclamis allò que és teu als qui t’ho hagin pres.

Estimar els enemics, fer bé als qui no ens estimen , beneir els qui ens maleeixen, pregar per aquells que ens ofenen, és allò que defineix la manera de ser de Jesús i que, per tant, ha de definir també la nostra manera de ser com a deixebles seus, n’és la prova del cotó. 

Un bon exemple el trobem en David, a la primera lectura, quan diu al rei Saül que el perseguia per matar-lo, mogut per l’enveja i l’odi: “Avui el Senyor t’havia posat a les meves mans, però jo no he volgut fer res de mal a l’Ungit del Senyor”.

Si estimeu els qui us estimen ¿qui us ho ha d’agrair?

Jesús ens mou a viure tot aquest corrent d’estimació per a que cadascú de nosaltres esdevinguem   transformadors del nostre context i contribuïm a fer un món millor, fent present el Regne de Déu a partir de les petites accions quotidianes que siguem capaços de dur a terme, deixant de banda les nostres pors, prejudicis i violències envers els altres, però sobretot envers aquell que ens ha ferit. Això sense ser il·lusos, sabent que certament ens poden fer mal, però malgrat tot esforçar-nos a respondre al mal amb un bé més gran.

Feu als altres allò que voleu que ells us facin

És la Regla d’Or, que ens permetrà canviar la nostra vida i sobretot la nostra relació amb els altres.

Benvolguts/des, adonem-nos que les Paraules que avui hem escoltat són el reflex no només del pensament sinó també de la manera de fer de Jesús. Demanem-li que ens ajudi a avançar en aquest camí i treballar per a que les nostres relacions no s’estableixen per por a les represàlies i rancúnies, sinó que prevalgui l’estimació d’uns amb els altres com a germans i fills del mateix Pare-Mare nostre. Que així sigui!

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge