dilluns, d’agost 28, 2023

Diumenge XXI de durant l’any (A) – 27/08/2023


L’art contemporani que ha arribat a moltes de les nostres esglésies és un art que majoritàriament no és figuratiu, sinó abstracte. Quina importància té això amb les lectures d’avui?

A diferència del contemporani, hi ha un paradigma d’art sacre, d’art de l’espai litúrgic: el romànic. Aneu a on aneu trobareu el mateix: s’entra a l’església i hi ha algú, està habitada, algú que et mira i t’interpel·la. En l’art modern, no hi ha una mirada que t’interpel·li.

L’evangeli d’avui passa el mateix: hi ha Jesús que interpel·la els deixebles: «Qui dieu que soc jo?». És una pregunta que espera resposta. A nosaltres, Jesús també ens fa aquesta pregunta i espera resposta.

La fe en Déu és una crida, però una crida que necessita resposta. I tenir algú que et pregunta i que espera la teva resposta és una cosa que a molts no els agrada. Per això hi ha tanta gent que té necessitats espirituals però que busca en altres llocs allò que només Déu pot donar. Tot el món de les energies, xacres, reiki… darrera no hi ha la mirada de Déu que espera la teva resposta… i això és més còmode per a l’home d’avui en dia.

Però aquesta pregunta, malgrat vulguem anul·lar-la, és allà, perquè Déu és present en el nostre cor, en la nostra consciència. Per això un món que vol esborrar Déu de la seva vida, cal que elimini també els silencis, perquè Déu parla dins nostre. D’aquí que hi hagi tant de soroll, música, paraules buides de sentit… Déu segueix sent en cada consciència formulant aquesta pregunta: «Qui dius que soc?»

I aquí no valen respostes d’altres —tampoc les del catecisme o les del credo—: aquesta ja era la primera pregunta. Déu ens pregunta: «qui soc jo per tu?» Soc una molèstia, que preferiries que no existís per fer el que vulguis? Soc algú a qui dediques una mica de temps a la setmana com a qualsevol amic? Soc un jutge sever? Soc un tirà que només fa que manar coses? O soc el teu salvador? Soc a qui únicament pots acudir quan sembla que tot s’enfonsa? Soc el centre entorn del qual pivota la teva vida? Soc en qui pots confiar cegament? Soc l’espòs de la teva ànima?

No hi ha cap resposta errònia, cada resposta és signe de qui és per nosaltres Jesucrist. Aquí l’important és respondre, des de l’experiència personal.

En tot cas, hi ha una altra pregunta, des de l’experiència de la trobada amb Déu: «vols el meu amor?» i la resposta veiem que dependrà d’allò que haguem respost en la primera.

I encara hi ha una altra pregunta que Jesús farà al deixeble que ha respost, Pere, un cop ressuscitat: «Simó, fill de Joan, m’estimes més que aquests?». És la resposta a correspondre a l’amor de Crist, un amor que Pere ha vist ja fins on arriba: fins a donar la vida per ell, que l’ha negat.

En les esglésies romàniques hi havia el pantocràtor, que t’interpel·lava, et trobaves amb una mirada d’amor, que et preguntava: «Qui dius que soc? Vols el meu amor? M’estimes?». Us heu parat mai a pensar quina mirada té per vosaltres Jesús? Quins ulls té? Deixem ara una mica de silenci: us convido a tancar els ulls i trobar-nos amb aquesta mirada que ens fa aquestes tres preguntes, les tres preguntes fonamentals de l’experiència cristiana. Deixem que tinguin cabuda al nostre cor i, si podem, donem-li resposta.

Joan Hernàndez, prevere i vicari.

1 comentari:

  1. Necesito una empresa de desatascos en Terrassa que venga a realizarme una limpieza en las tuberías de casa, ¿alguien sabe de alguna?

    ResponElimina

Publica un missatge