dilluns, de febrer 05, 2024

Diumenge V de durant l’any (B) – 04/02/2024


L’experiència de Job que podem veure reflectida en el fragment que hem llegit avui però que és comuna en tot el llibre, ens pot semblar que ens hi podem identificar fàcilment.

En la vida pot aparèixer en qualsevol moment el desànim, el pessimisme, la buidor, el sense sentit. I no parlo de moments puntuals, sinó quan aquestes actituds es converteixin en existencials.

Moltes vegades pot aparèixer a l’ocàs de la vida —però no exclusivament—, quan miro enrere i veig on soc ara, que no s’han acomplert els somnis de joventut, ara que hi ha malaltia o simplement vellesa i això em permet estar menys actiu, apareix la soledat i la nostàlgia per aquells que ja han mort.

També s’hi pot sumar un pessimisme espiritual. Puc pensar que l’Església o la nostra parròquia va cap a caiguda —típica frase que he sentit força vegades referint-se a aquesta missa precisament: «Cada dia som menys! Quanta gent venia abans i mira ara!». També puc desanimar-me perquè no he trobat en la fe allò que tan anhelava el meu cor… no he trobat plenitud sinó simple mediocritat. Dolor perquè els meus fills o nets ja no creuen.

Davant de tot això, cal que aclarim coses. Primer: hem de tenir consciència que les realitats humanes, biològiques, relacionals, vivencials sempre van de més a menys. Per tant, és normal sentir-me així davant les realitats humanes.

Segon: el pessimisme i el desànim no venen de Déu; són una temptació. Em porta a no gaudir de la vida, a no fer res per remeiar-ho, a un derrotisme, a una falta d’esperança. I sense esperança no hi ha progrés, tampoc a nivell espiritual. D’aquí la importància que té en la nostra vida els somnis, perquè projecten la nostra esperança: què somnio per mi? I per la parròquia? I pel món?

Tercer: si les realitats mundanes van de més a menys, en la vida espiritual és totalment al revés, sempre poden anar de menys a més, sempre hi ha un més, sempre s’apunta a un més: la comunió plena que tindrem al cel.

Aquí la pregunta és: em sento identificat en alguna d’aquestes actituds que no venen de Déu? Puc ser com el poble d’Israel a l’exili, com ens relata la visió del cementiri d’ossos d’Ezequiel: «Els nostres ossos ja són secs, hem perdut l’esperança; per a nosaltres, tot s’ha acabat.» I Déu irromp en aquesta vida i diu: «obriré els vostres sepulcres i us en faré sortir». Déu ens farà sortir a nosaltres, ens aixecarà del llit com la sogra de Pere, del llit dels nostres pessimismes. És igual l’edat, és igual la situació vital de cadascú, perquè les coses de Déu sempre poden anar a més.

Adherim-nos a aquest somni que Déu té per nosaltres, de renovació, de vida veritable i plena, tinguem esperança. Adherim-nos al somni que Déu té per la nostra parròquia, de ser veritable família acollidora, joiosa, que celebra la vida, que amb orgull proclama que Déu és present a la seva vida, que Déu l’ha salvat i dona sentit a la vida.

I això no vol dir que Déu ens evitarà el sofriment, els dolors, la vellesa, sinó que li donarà un nou sentit. El Papa Benet deia, davant del mal i sofriment de la vida que no podem evitar: «El que guareix l’home no és esquivar el sofriment i fugir davant el dolor, sinó la capacitat d’acceptar la tribulació, madurar en ella i trobar-hi un sentit mitjançant la unió amb Crist, que ha sofert amb amor infinit.»

L’Eucaristia és un lloc on unir aquests sofriments, els goigs i les penes, a aquell que ha sofert per nosaltres perquè li doni un nou sentit.

Quan el món et diu: tu ja no serveixes perquè no ets productiu. I encara: ets una despesa per la societat, no et pots valdre per tu mateix i has de molestar algú perquè et cuidi… et sumeix en el pessimisme. Déu et convida a unir els teus sofriments als seus per donar fruit, molt més que no pas persones actives, productives… Cada Eucaristia és una renovació d’aquesta mà estesa de Crist i una invitació a allargar la nostra cap a Ell, sense desànim ni pessimisme.

Joan Hernàndez, prevere i vicari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge