dimecres, de febrer 28, 2024

MISSA DEL DIUMENGE II DE QUARESMA - 25-02-2024

 


Jesús s’emporta tres dels seus deixebles per pujar al Tabor. Per veure la bellesa de Déu és necessari que ens atrevim a sortir de l’esplanada de la repetició quotidiana, de la addicció, de la por, del desànim, del victimisme. Aquest gran do que és el temps de Quaresma ens ajuda a anar més lluny, més amunt. Ens ajuda a aixecar la nostra mirada, aprofitant d’un temps de pausa, de silenci, de pau.

Les nostres ànimes s’esmorteeixen si no tenim el coratge de posar un fre als nostres pensaments, als nostres compromisos, a les nostres angoixes. En aquesta petita muntanya, el Tabor, els tres deixebles veuen a Jesús de manera diferent, nova: segueix sent ell, però no és ell. La vista en les altures ha sensibilitzat les seves ànimes. Poden veure tota la llum que emana de la persona del Mestre. Jesús parla amb Moisès i Elies, la Llei i els Profetes.

Aquesta, per a la comunitat de cristians que segueixen l’evangeli de Marc, és una clara confirmació de la identitat oculta del Natzarè. I per a nosaltres, avui, és una invitació a emprendre el camí de l’alliberament com ho va emprendre el poble d’Israel.

I ara parla Pere: que n'estem de bé aquí dalt! Hi farem tres cabanes. L’entusiasme de Pere ens fa entendre que la fe, per ser pa, te de ser conseqüència d’una fascinació, d’un enamorament que ens xoca, un enamorament pregonat des del cor.

Allò que sedueix Pere no és l’omnipotència de Déu, ni el resplendor del miracle o l’encant d’uns efectes especials, sinó la bellesa de la cara de Jesús, una bellesa en la que l’home se sent per fi a casa: que n'estem de bé aquí dalt! En els altres llocs estem sempre lluny de casa, estem sempre provisòriament, de pas.

L’evangeli de la Transfiguració dona ales a la nostra esperança: el mal i les tenebres no guanyaran.

Fixeu-vos bé: hi ha moments, en l’oració, en la meditació, durant un passeig al bel mig de la natura, en els que tenim una profunda i ben clavada percepció de la bellesa de Déu. Ens sentim envaïts, plens de la seva infinita llum, tenim la clara percepció de quelcom diferent, com si algú ens toques l’ànima. Això és un delicat do de l’Esperit, és un moment indescriptible que només pot reconèixer qui ho ha experimentat. Però seria un gran error si convertíssim això en quelcom permanent! No podem quedar-nos en el sentimentalisme, en l’alegria per l’alegria. Si Déu ens concedeix aquests petits moments de intensa i inesperada benaventurança, amb aquesta percepció de la bellesa, només és per suscitar en nosaltres el desig del camí. Un camí que només pot seguir si tenim la constància d’escoltar el Fill estimat, d’examinar i acollir aquesta Paraula que ens transforma la vida. Nosaltres no posseïm la Paraula; nosaltres l’acollim, la rebem com un do preciós que hem de custodir. I això ens nodreix de bellesa. 

Finalment, els deixebles ja no veuen ningú més que Jesús. I Jesús està sol, amb ells. Afinar la nostra mirada ens permet veure que Crist, l’únic, es queda amb nosaltres passi el que passi. Ara els deixebles baixen de la muntanya, feliços i atònits. No es poden quedar per sempre al cim, és necessari que baixin. Perquè Jesús, ara, baixa al bel mig de la multitud estimada. El Tabor és una medicina per l’ànima que només es pot prendre en dosis molt petites. I Jesús els demana que no ho diguin a ningú, almenys fins al moment de la seva resurrecció. Els deixebles assenten, però, com ens diu Marc, no entenen què significa ressuscitar.

Doncs la resurrecció significa transfiguració, significa una autèntica metamorfosis del cos i de l’ànima. I nosaltres, en aquesta Quaresma, podem canviar, podem metamorfosar la nostra manera de veure les coses i de veure els altres. Perquè podem descobrir, per fi, que som objecte del amor de Déu. I si ens descobrim estimats, podem dedicar la nostra vida a estimar.

Paolo petrolillo, diaca permanent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge