dilluns, d’agost 26, 2024

DIUMENGE XXI DE DURANT L’ANY 24-25/08/2024

 


Benvolguda família de famílies, germans./nes: 

Viure implica sempre optar, i de vegades ho farem per acció i d’altres per omissió, quan ens deixem portar per la corrent. Aleshores, què i/o qui fonamenta les nostres opcions, les nostres decisions? Què passaria amb la nostra vida si prescindíssim de Déu? 

Jesús, durant aquests 5 diumenges  ens ha dit: Jo soc el pa viu, baixat del cel. Qui menja aquest pa, viurà per sempre. Més encara: el pa que jo donaré és la meva carn, perquè doni vida al món. Avui es troba que molts no l’entenen i que fins i tot se n’escandalitzen: ”Aquest llenguatge és molt difícil! Qui és capaç de comprendre`l”. Per què no el volen creure?  Doncs perquè la fe és un do de Déu, que demana un cor obert i confiat:   Per això us he dit abans que ningú no pot  venir a mi si el Pare no li concedeix aquest do. 

La reacció de molts és abandonar-lo, en comptes de demanar aquest do, de confiar en les seves Paraules, avalades amb la seva persona. Davant aquesta reacció Jesús pregunta als deixebles? Vosaltres també em voleu deixar? És una bona  pregunta,   ara que el veuen fracassar davant tanta gent que l’abandona. ”Simó Pere li respongué: Senyor, ¿a qui aniríem? Només vós teniu paraules de vida eterna, i nosaltres hem cregut i sabem que sou el Sant de Déu”. És la resposta millor: Reconèixer que Jesús és veritablement qui diu ser, el Sant de Déu, el pa viu baixat del cel i que les seves paraules són paraules de vida eterna.  I nosaltres, que respondríem a la pregunta de Jesús, sobretot quan veiem que moltes comunitats van perdent membres, van minvant i no hi ha relleu, perquè les generacions que venen darrera, no coneixen o no volen conèixer Crist? 

Tant de bo que la resposta sigui la mateixa i, deixant-nos guiar pel seu Esperit Sant, que renovem la nostra fe, amb humilitat i coherència, sentint-nos membres del cos de Crist, Església, cadascú amb la missió que Déu li encomana; que anunciem la bona notícia de l’Evangeli: Que Déu ens estima, que ens ha salvat amb Jesucrist, que ha mort i ressuscitat per alliberar-nos del mal i de la mort; i que a més vol que siguem lliures i feliços, estimant com ell ens estima, trobant sentit a la vida, i que seguim les seves petjades d’amor, de pau, de justícia, de misericòrdia, en el nostre dia a dia, al costat dels qui més ho necessiten. Així donarem testimoni que Déu des d’un principi ha volgut fer camí amb nosaltres.  Cert, també avui a nosaltres se’ns fa difícil copsar el sentit profund del que diu Sant Pau, a la 2a lectura, si ens quedem només amb el context i la mentalitat d’aquell temps, i no copsem la novetat nuclear del sentit sagrat que dona al matrimoni, a la manera de Crist espòs, tractant la dona com  Església esposa, això és, des del servei, des del donar la vida per ella, des de l’amor oblatiu, i no pas des de la imposició. Benvolguts gns./nes:  Crist, és la prova de l’amor de Déu, envers l’Església, que sant Pau compara amb l’amor esponsal. Que sentint-nos-en membres, celebrem  l’Eucaristia, com una veritable experiència d’encontre personal i comunitari amb Crist, viu i ressuscitat, que ens estima, que ens alimenta i que espera que optem per testimoniar l’amor de Déu arreu.

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

NOUS HORARIS D'HIVERN

 

FULL DOMINICAL 25/08/2024

 

dijous, d’agost 22, 2024

dimarts, d’agost 20, 2024

DIUMENGE XX DURANT L’ANY

 


1.    L’esforç d’entendre el missatge i portar-lo a la vida.

Mireu d’entendre” “Exhorteu-vos els uns als altres “. Són consells de Pau. Comprendre el missatge de la revelació no és fàcil; ens cal l’esforç de la lectura meditada i crítica de la Sagrada Escriptura en un marc de   pregària personal i col·lectiu. La comprensió de la Revelació porta a una canvi d’estil de vida perquè el creient assumeix la visió de Déu, la lògica de Déu.

2.    El mètode de Joan.

El sermó de pa de vida és un paradigma de la manera de catequitzar de Joan. Ell posa constantment en joc dos nivells de comprensió de la realitat. El nivell de la perspectiva humana i el nivell de la perspectiva de Jesucrist, que és la perspectiva de Déu. Parteix d’experiències de vida material per explicar la vida de l’Esperit. Trobem molts exemples. L’aigua del pou de Jacob, l’aigua que dona la vida en el cas de la samaritana, néixer de la mare i néixer de l’Esperit en al cas de Nicodem, rentar els peus i rentar l’interior en el cas del lavatori dels peus…

3.    El sermó de la muntanya.

El sermó parteix d’un fet material: la multiplicació dels pans i dels peixos. La multitud queda satisfeta d’haver pogut menjar de franc tant de pa i tant de peix com li ha abellit a cadascú. El fet provoca en els “jueus” una gran admiració. Jesús, que dona el pa de franc, ha de ser el profeta o el messies esperat. A partir de la situació creada amb el miracle Jesús fa el salt de l’aliment del cos, o pa de la terra, a l’aliment de l’esperit, o pa del cel. El pa del cel s’assembla al pa de la terra perquè és aliment però els seus efectes són molt diferents. El pa de la terra no evita la mort, en canvi el pa del cel dona vida eterna perquè dona la vida de Déu. Encara millor, el pa del cel és Jesucrist mateix, que és presència de Déu en el món, i Déu, que és etern, dona vida eterna al món.

Josep Esplugas Capdet, prevere.

dilluns, d’agost 12, 2024

MISSA DEL DIUMENGE XIX DURANT L’ANY 03-04/08/2024

 


Benvolguda família de famílies, que és la comunitat, germans/nes:

Hi ha moments en la vida en que les coses ens van tant bé que ens menjaríem  el món i n'hi ha d'altres que, al contrari.  Tan per excés com per defecte, pot ser que ens refiem massa de nosaltres mateixos i de  les nostres capacitats, i ens costi creure que Déu fa camí amb nosaltres i ens vol ajudar a afrontar tant els bons com els mals moments.

És el que viu el profeta Elies.  Després de reptar i vèncer de la mà  de Déu  als profetes de Baal a la muntanya del Carmel, per demostrar que ell era l'únic profeta del Senyor que havia quedat; ha de fugir cap a la muntanya de l'Horeb,   i exhaust, després d'un dia de camí al desert, s'assegué a l'ombra d'una ginestera i demanà la mort, pregant així: "Ja n'hi ha prou, Senyor. Preneu-me la vida; no he de ser més afortunat que els meus pares".  Però Déu li renova les forces amb el seu aliment.

Nosaltres com Elies, som fràgils i hem de reconèixer que també necessitem tastar l'aliment del Senyor, per continuar el nostre camí amb ànims renovats, malgrat les dificultats i els entrebancs que hi trobem, perquè,  Déu ens escolta i ens salva del perill.                             

I només això, Déu se'ns dona com aliment amb Jesús, el seu Fill estimat, Déu encarnat, però també fill adoptiu de Josep, el fuster, i de Maria, la filla de Joaquim i Anna. És el pa baixat del cel, l'aliment de vida eterna.  Això els jueus no ho poden pair i  murmuren. 

Avui, com llavors, continuen les murmuracions, negant que Jesús sigui el nostre salvador, el pa que dona la vida, el pa que baixa del cel perquè no mori ningú dels qui en mengen. Molts rebutgen l'aliment de la seva Paraula, del seu Cos i de la seva Sang, de la seva persona, i en fan mofa o resten indiferents.  Però,    on trobarà la humanitat la font d'esperança i de sentit?  Hem rebut l'Esperit Sant, amb el que Déu ens ha marcat, i com ens diu Sant Pau a la carta als efesis, no podem deixar-nos arrossegar per la corrent del desencís i el pessimisme. Quin és el secret per aconseguir-ho? Ens respon el mateix Sant Pau: Sou fills estimats de Déu: imiteu el vostre Pare. Viviu estimant, com el Crist ens estima.  

Déu ens ha regalat la vida eterna i creure en la vida eterna no ens fa desentendre del nostre món, sinó que ens obliga a treballar perquè sigui un món més just i més solidari i a no oblidar mai els més desafavorits. Com diu Bernat Juliol, monjo de Montserrat: “Creure en Crist i creure en la vida eterna, implica necessàriament viure compromès en el món. El nostre món és l’únic camí possible que ens condueix a la vida sense fi que Crist ens ha promès”.  

Benvolguts gns/nes: alimentem-nos amb fe de Jesús, el pa viu baixat del cel, de la seva Paraula, del seu cos i de la seva sang, participant de l'Eucaristia, perquè puguem estimar com Crist ens estima, i plens d'Ell visquem el seu Evangeli, compromesos en  favor del bé comú i la justícia, compartint, donant i donant-nos.

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

FULL DOMINICAL 11/08/2024

 

dilluns, d’agost 05, 2024

DIUMENGE XVIII DURANT L’ANY

 


1.      Una nova manera de viure .

Deixeu la vostra antiga manera de viure. Despulleu-vos d'aquesta naturalesa envellida; els designis que la sedueixen la porten a la seva destrucció. Que es renovi el vostre esperit i tota la vostra manera de pensar! Revestiu-vos d'aquesta nova naturalesa que Déu ha creat a imatge seva!” Acceptar Jesús només és possible canviant la mentalitat materialista que domina la realitat i que constantment ens tempta, encara que hàgim optat per Jesús. L‘estil de l’home nou és l’estil de Jesús. Que consisteix a viure amb una mentalitat espiritual i altruista; una espiritualitat encarnada en la realitat. Que lluny estem de la senzillesa de Jesús i de la manera d’estimar de Jesús!

2.      Eucaristia i caritat.

El missatge d’avui està precedit per l’episodi de la multiplicació dels pans i els peixos, que vam escoltar diumenge passat. De l’acció de Jesús i de les seves paraules se’n pot fer dues lectures. La primera és la solidaritat “material” de Jesús amb els seus seguidors i la segona és una lectura eucarística, que és el tema d’avui i dels diumenges següents. Les dues lectures són diferents però inesperables. La lectura eucarística és una abominació si no va acompanyada de la solidaritat real amb els germans. 

3.      Jesús és el pa de vida.

El pa de cada dia és imprescindible per a viure, però el pa de vida ho és encara més. Jesús vol ser el nostre aliment imprescindible per al camí de la vida cap a la Vida. Els deixebles de Jesús també hem de ser, al nostre nivell, pa de vida per a tothom. Demanem al Senyor que ens obri els ulls i ens doni coratge per ser donadors de vida, com Jesús.

Josep Esplugas Capdet, prevere.

FULL DOMINICAL 04/08/2024