dimarts, d’agost 20, 2024

DIUMENGE XX DURANT L’ANY

 


1.    L’esforç d’entendre el missatge i portar-lo a la vida.

Mireu d’entendre” “Exhorteu-vos els uns als altres “. Són consells de Pau. Comprendre el missatge de la revelació no és fàcil; ens cal l’esforç de la lectura meditada i crítica de la Sagrada Escriptura en un marc de   pregària personal i col·lectiu. La comprensió de la Revelació porta a una canvi d’estil de vida perquè el creient assumeix la visió de Déu, la lògica de Déu.

2.    El mètode de Joan.

El sermó de pa de vida és un paradigma de la manera de catequitzar de Joan. Ell posa constantment en joc dos nivells de comprensió de la realitat. El nivell de la perspectiva humana i el nivell de la perspectiva de Jesucrist, que és la perspectiva de Déu. Parteix d’experiències de vida material per explicar la vida de l’Esperit. Trobem molts exemples. L’aigua del pou de Jacob, l’aigua que dona la vida en el cas de la samaritana, néixer de la mare i néixer de l’Esperit en al cas de Nicodem, rentar els peus i rentar l’interior en el cas del lavatori dels peus…

3.    El sermó de la muntanya.

El sermó parteix d’un fet material: la multiplicació dels pans i dels peixos. La multitud queda satisfeta d’haver pogut menjar de franc tant de pa i tant de peix com li ha abellit a cadascú. El fet provoca en els “jueus” una gran admiració. Jesús, que dona el pa de franc, ha de ser el profeta o el messies esperat. A partir de la situació creada amb el miracle Jesús fa el salt de l’aliment del cos, o pa de la terra, a l’aliment de l’esperit, o pa del cel. El pa del cel s’assembla al pa de la terra perquè és aliment però els seus efectes són molt diferents. El pa de la terra no evita la mort, en canvi el pa del cel dona vida eterna perquè dona la vida de Déu. Encara millor, el pa del cel és Jesucrist mateix, que és presència de Déu en el món, i Déu, que és etern, dona vida eterna al món.

Josep Esplugas Capdet, prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge