dilluns, de gener 31, 2022

MISSA DEL IV DIUMENGE DE DURANT L’ANY 29-30/01/2022


Per entendre l’evangeli d’avui hem de remuntar a l’evangeli del diumenge proppassat quan Jesús, a la sinagoga de Nazaret, llegeix un text del profeta Isaïes que parla del Esperit que ha enviat el profeta a anunciar la bona noticia als pobres i “l’any de gràcia del Senyor”. Acabada així la lectura amb aquestes paraules, Jesús es dirigeix a la gent de la sinagoga i afirma que “avui es compleixen aquestes paraules de l’Escriptura”. Avui. Aquí i ara, es compleix en Jesús aquesta escriptura. És Jesús el qui porta bones noticies pels pobres i ens anuncia l’amor gratuït i incondicional de Déu per a tots i cadascú de nosaltres.

Però Jesús no llegeix tot el text fins al final, i els galileus ho saben. Perquè el text segueix, i diu “que el nostre Déu farà justícia”, ens venjarà, en altres traduccions. Jesús omet aquesta darrera frase, i es queda amb la gràcia. Ara bé, els natzarens, com tots els jueus, esperaven aquesta expressió, la profecia d’aquesta revenja en contra de la situació que estaven vivint, donat que l’Imperi Romà dominava el país i l’oprimia. Però en el missatge de Jesús no hi ha lloc per el concepte de càstig, i tampoc pel desig de venjança.

Nosaltres també hem de vigilar els nostres desigs de venjança, els nostres rancors (rancors que, d’altra banda, com els dels jueus, poden ser ben lògics i comprensibles). I això perquè un cristià no pot viure amb un cor en el que tingui cabuda l’odi. Per diferents motius: perquè l’odi provoca el mal de qui l’alimenta, mentre sabem que el perdó beneficia a qui perdona. Però la raó principal per la que no podem viure una situació d’odi és que com a cristians ens volem identificar plenament amb Crist. I la norma de vida de Crist no és l’odi, ni el rancor, sinó el perdó i la misericòrdia. És per quest motiu que nosaltres volem, desitgem viure el perdó i la misericòrdia. Perdó i misericòrdia envers els altres i, també, envers nosaltres mateixos, perquè aquest és l’autèntic sentit de l’amor cristià. Ho hem sentit també a la meravellosa carta de San Pau als Corintis, a la segona lectura: l’amor és pacient, l’amor ho suporta tot.

I mirem ara que passa al final d’aquest evangeli d’avui: quan la gent furiosa el volia estimbar des del cingle de la muntanya, Jesús “se n'anà passant entremig d'ells”.

Quan no acollim el missatge de la gràcia, quan no vivim en l’amor, quan la misericòrdia desapareix del nostre cor, Jesús s’allunya de nosaltres, encara que en realitat som nosaltres mateixos els que ens allunyem, els que el rebutgem. Perquè Jesús ressuscitat només es fa present on hi ha perdó, on hi ha misericòrdia, on hi ha amor. Això no significa que hem de resignar-nos a la injustícia o a la mentida. Però significa que hem d’actuar sempre des de la veritat, la justícia i l’amor, i tant se val el que facin els altres, perquè per a un cristià la veritat i la justícia passen per sobre de la seva mateixa comoditat, dels seu interessos particulars. Això, fins i tot ens pot provocar sofriment, però en aquest sofriment, patit per amor, manifestem la nostra esperança, la nostra gran esperança, l’esperança que l’amor no passa mai perquè on hi ha amor, allí hi ha Déu.

L’amor és la maduresa i la perfecció de la vida cristiana; és l’única realitat humana que transcendirà aquest mon passatger. L’amor no passa mai ni aquí, en aquest món, ni, sobre tot en el Regne que Déu ens ha preparat i que ens ha anunciat per Jesús.

Paolo Petrolillo, Diaca Permanent adscrit a la Parròquia de la Sagrada Família.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge