divendres, de gener 07, 2022

MISSA DEL DIUMENGE II DE NADAL DIA 02/01/2021


Benvolguts germans i germanes!   

Hem encetat un nou any i ben segur que en el nostre cap i en el nostre cor hi ha un bon grapat de propòsits que voldríem fer realitat.  

Avui l'evangelista Joan, a diferència de Mateu i Lluc, no ens parla  explícitament del naixement i la infància de Jesús, però en el pròleg del seu evangeli, que   hem escoltat, ens explica el sentit del Nadal: l’encarnació del Verb.  Ens remet ni més ni menys que a l’origen de l’univers, narrat al·legòricament en el primer llibre de la Bíblia, el llibre del Gènesi: Al principi, Déu va crear el cel i la terra” I ho feu amb la seva Paraula: “Déu digué: -Que existeixi la llum. I la llum va existir i així successivament anà creant totes les coses fins arribar a l’home.

Déu mostra la seva saviesa i la seva Paraula al poble escollit d’Israel i primerament ho farà valent-se dels profetes i manifestarà la seva presència en el temple de Jerusalem, tal com se’ns diu al llibre de Jesús, fill de Sira, posant en boca de la Saviesa aquestes paraules: ”El Senyor de l’univers em donà una ordre, el qui em va crear i m’assenyala on plantaré la meva tenda”

L’evangelista Joan afegeix que el El qui és la Paraula es va fer home i plantà entre nosaltres el seu tabernacle”.  

Aquell infant és doncs l’encarnació fràgil de la Saviesa divina, aquell en qui trobem la vida eterna, la llum que il·lumina les tenebres i que ens beneeix amb tota mena de béns espirituals i celestials. Perquè en el Nou Testament, la Saviesa ja no és entesa com el llibre de la Llei de Déu, la Torà, sinó com algú: Jesucrist de Natzaret.  

Maria infantà Jesús en un pessebre i el posà en una menjadora, perquè no havien trobat lloc a l’hostal. Sant Joan ho expressa amb aquestes paraules: ”Ha vingut a casa seva, i els seus no l’han acollit”. Déu s’abaixa fins a l’extrem, experimentant en el seu Fill, ja de bon començament, el rebuig i la duresa de cor. I són els més senzills els qui contemplen la seva glòria, la que li pertoca com a Fill únic del Pare ple de gràcia i de veritat

Sigui com sigui, l’Església, tots nosaltres, som cridats a donar  testimoni  de que Déu és amb nosaltres gràcies  a l’encarnació en Jesucrist. Per això la Paraula de Jesús és la Paraula del Pare revelada a través de la qual  rebem la seva saviesa i anem trobant el sentit de la vida.

Tal i com ens recorda Sant Pau, Déu ens ha beneït en Crist i per amor ens ha destinat a ser fills seus, ens elegí abans de  crear el món, perquè fóssim sants, irreprensibles als seus ulls.

Per això, benvolguts/des, demanem a Déu, com ho fa el mateix Pau, que il·lumini la mirada interior del nostre cor, perquè coneguem a quina esperança ens ha cridat.  

i ens permeti ser  testimonis humils del seu amor misericordiós. Que aquesta Eucaristia, en la que Jesús, se’ns dóna com aliment,  ens hi ajudi.
Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge