dilluns, de juliol 25, 2022

DIUMENGE XVII DURANT L'ANY


  1. Introducció

Fa dos diumenges la litúrgia ens donava l’oportunitat de considerar la prioritat de la caritat (el bon samarità), el diumenge passat ens parlava de la l’excel·lència de l’escolta de la paraula de Jesús (Marta i Maria), avui ens parla de la pregària de petició. Primer a Gn, amb el divertit estira i arronsa entre Déu i Abraham, i després a l’evangeli

  1. Què hem de demanar?

El Pare donarà l’Esperit Sant als que l’hi demanin, perquè és això el que li hem demanar: l’Esperit Sant, que ens orienti en les decisions que lliurement hem de prendre.

  1. El poder de Déu està al servei del bé de l’ésser hjumà

No pot ser altrament perquè Ell és amor fidel. Tant l’episodi de Gn com el discurs de Jesús ens manifesten la predisposició de Déu a actuar a favor nostre. A Déu, Pare bo, li agrada que els seus fills li demanem allò que ens convé i que Ell està disposat a donar-nos. La sorpresa és que està disposat a donar-nos en plenitud allò que gosem de demanar-li: El seu Esperit Sant, el perdó i la vida eterna. I no només a distància, sinó implicant-se i comprometent-se en la història de la humanitat, que és el que ens adverteix la carta als colossencs: “Vosaltres éreu morts i Déu ara us ha donat la vida”.

  1. Providència i llibertat.

Dèu no violenta mai la llibertat de l’ésser humà. Vol que demanem amb confiança perquè som seriosament lliures, perquè Ell ens ha creat seriosament lliures. Demanar no és només bla bla bla, demanar exigeix una coherència de vida en la fe i en el compromís en la transformació de la realitat. No podem dir “Que vingui el vostre Regne” si no estem disposats a fer-lo venir, o “Doneu-nos el pa”, si no estem disposats a produir-lo, o que es faci la seva voluntat, si no estem disposats a descobrir-la i a treballar pel Regne de Déu, amb el mateix grau de compromís que Jesús.

Josep Esplugas i Capdet, Prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge