dilluns, de juliol 11, 2022

MISSA DEL XV DIUMENGE DE DURANT L’ANY.9-10/07/2022

 Vitrall de la catedral de Chartres s.XII


Benvolguda família de famílies, benvolguts germans/es:     

Si ens pregunten com és el nostre Déu, podem descriure’l a partir de com ens el rebel·la el seu fill Jesucrist. Ens ho diu Sant Pau: Jesucrist és imatge del Déu invisible, engendrat abans de tota la creació. Ha creat tot l’univers per ell i l’ha destinat a ell”.

Abans però, Déu ja havia fet una aliança amb la humanitat, a través del poble escollit d’Israel, i li havia confiat la Llei, els deu manaments, que calia escoltar, guardar i complir per convertir-se al Senyor, amb tot el cor i amb tota l’ànima. Jesús fa seus aquests manaments, però els hi dóna un sentit més profund. Aquell mestre de la Llei, vol provar a Jesús i fer-lo quedar malament davant dels altres, preguntant-li:  Mestre, què he de fer per tenir la vida eterna?” I Jesús li respon amb dues preguntes: Què hi ha escrit a la Llei? Que hi llegeixes?”. El mestre respon bé: Estima el Senyor el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l’ànima i amb totes les forces, amb tot el pensament, i estima els altres com a tu mateix”.  Per això li diu: Fes-ho així i viuràs. Però el mestre, com potser nosaltres, vol saber qui són els altres, qui és el proïsme? Jesús aleshores, li proposa una paràbola preciosa, que tots coneixem, la del bon samarità: vol treure’l de la teoria i portar-lo a la pràctica, en la vida de cada dia, encarnar aquella llei que tan bé se sap de memòria, però que tan poc viu en el seu cor. I el mateix mestre de la Llei, sense adonar-se’n es respon a si mateix, quan Jesús, acaba la paràbola, preguntant-li: Quin d’aquests tres et sembla que va veure l’altre que hem d’estimar, que havia caigut en mans dels lladres? El qui es va compadir d’Ell”. I Jesús li torna a dir, com abans: Doncs tu fes igual”.

I avui ens ho diu a nosaltres: Coneixem Déu a través de Jesús, i ell mateix ens diu que és el camí, la veritat i la vida, i la seva manera de ser i de viure és, justament com la d’aquell bon samarità. Més que saber que ha d’estimar a Déu i al proïsme, estima i ho concreta en cada circumstancia de la seva vida. L’altre, és cada persona amb la que ens trobem, sigui quina sigui la seva condició, raça, origen, pensament o creença. És una criatura de Déu, un germà/na a qui hem d’estimar com Déu ens estima a cadascú de nosaltres, amb qui ens hem de sentir propers i de qui ens hem de compadir, no passar de llarg. Per això, clama al cel el que continua passant amb la gran quantitat de persones que encara busquen refugi i no el troben, busquen un treball decent, i no el troben; una llar digne on viure, i no la troben; perquè tots plegats no som prou agosarats com aquell bon samarità.  Jesús ens convida a superar barreres i murs, a estendre ponts d’amistat i de pau, començant pels qui tenim més a prop, però sense excloure a ningú. Aquesta és la prova del cotó de tota persona, però d’una manera especial del nostre ser deixebles de Crist. El seu Esperit ens reuneix com a família, com a Església, de portes obertes i en sortida. Jesús n’és el cap, la pedra angular, que a través de la creu ha segellat amb nosaltres l’aliança definitiva, perquè tots, seguint els seus passos, puguem assolir la vida eterna. I compte amb nosaltres per continuar la seva missió: Vés i tu fes igual!

Que aquesta Eucaristia ens ajudi a sentir-nos enviats a compartir amb els altres, la pau, l’amor i la misericòrdia que Déu ens mostra amb escreix, a través del seu Fill Jesucrist, Senyor nostre. 

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge