dimarts, de febrer 28, 2023

I DIUMENGE DE QUARESMA 25-26/02/2023

 


El passat dimecres vam rebre la cendra, símbol de mort i de penediment, i vam entrar en la Quaresma, temps de conversió i de retorn a Déu. Enguany, en el seu habitual missatge quaresmal, el Papa Francesc ens fa un interessant paral·lelisme entre el camí de Quaresma, que és camí de conversió, i la pujada a una muntanya. Realment, pujar a un cim no és gens fàcil, és un fet molt fatigós, però sobre tot és un camí ple d’obstacles. I l’Evangeli d’avui, del primer diumenge de Quaresma, ens proposa justament una sèrie d’obstacles que Jesús va haver d’afrontar durant els 40 dies que va passar al desert, però que per a nosaltres es van estenent al llarg de tota la vida: les temptacions.

La primera temptació que Jesús rebutja és un terrible engany: confondre salvació amb benestar, pensar que estem bé quan tenim coberts tots els nostres desigs materials. Però mirem en el nostre cor: qui pot afirmar que està bé perquè té el rebost ben ple? Qui es pot sentir feliç només perquè té moltes coses? Jesús ens recorda que la nostra vida té un origen diferent: la nostra vida no depèn en primer lloc del pa que mengem, no depèn de les coses que tenim, sinó de Déu, el Pare, de qui venim! Hi ha molt més a la vida que quedar saciats: només hi ha un aliment que ens pot realment alimentar, un aliment de vida eterna: Jesús! Només en la relació amb Ell i amb la seva Paraula podem estar realment saciats, ja que només Déu sacia el nostre cor!

En la segona temptació, el diable proposa a Jesús que es torni en un Messies popular i potent: llençat, els àngels et recolzaran! Va, enllueix-te, així tothom et creurà: demostra qui ets! Una temptació, aquesta, que es repetirà sota la creu, quan li diran que baixi del patíbul si és realment el Fill de Déu. Però Jesús no l’escolta: Ell és humil, no és cridaner ni teatral.  Al darrera d’aquesta temptació s’amaga una falsa fe que aixafa la verdadera fe, que és recerca humil, llibertat, capacitat de confiar en l’Evangeli. Fa falta molt de valor per confiar en el Senyor, per escoltar la seva Paraula i la Església, sense pretendre plasmar-la segons els nostres desigs.

I finalment, el diable tempta a Jesús amb el poder, el domini: mira, és tot teu, fes-ne el que vulguis, però agenolla’t davant meu! Aquest és el preu que s’ha de pagar pel poder i l’èxit: agenollar-se davant la mentida, deixar de banda la pròpia dignitat. Quants, per obtenir el poder, empesos pel seu orgull, traeixen els seus amics, cauen a la corrupció i es disfressen segons l’ocasió?

Doncs, en les seves temptacions es concentren totes les temptacions a les que està sotmèsa la humanitat: la satisfacció dels plaers corporals desordenats, el desig de poder fer allò que ens agrada, amb la pretensió que Déu intervingui per recolzar-nos, i finalment l’ànsia de poder i de èxit.

I ara, com podem resistir a aquestes temptacions? Estem en condició de resistir? En realitat, no en som plenament capaços: és per això que caiguem repetidament. Només podem resistir per la gràcia d’Aquell que ens proposa seguir el seu camí. I per això tornem a la muntanya, a les paraules del Papa Francesc: L’ascesi quaresmal és un compromís, animat sempre per la gràcia, per a superar les nostres faltes de fe i les nostres resistències a seguir Jesús en el camí de la creu. Era precisament el que necessitaven Pere i els altres deixebles. Per a aprofundir el nostre coneixement del Mestre, per a comprendre i acollir plenament el misteri de la salvació divina, realitzada en el do total d’ell mateix per amor, hem de deixar-nos conduir per Ell.

D’aquesta manera, fent servir els tres instruments que defineixen el camí quaresmal, que son la pregària, el dejuni i l’almoina, Jesucrist ens aixeca de la pols i de la cendra, espolsa l’angoixa que habita en nosaltres i també ens treu la por i la feblesa que ens paralitzen.

Aquest Fill obedient al Pare i solidari amb nosaltres, si volem, ens pot treure del fang de les nostres misèries, del qual no podem fugir sense la seva ajuda; és Ell, només Ell aquell que ens pot regenerar, que pot donar-nos una nova vida, acompanyant-nos en aquesta ascesi, en aquest camí de conversió que ens allunya de les coses del món i ens apropa a les coses del cel.

Paolo Petrolillo, diaca permanent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge