dijous, de febrer 23, 2023

DIUMENGE VI DURANT L'ANY. (Homilia pendent)


      1.  La plenitud de la Revelació.

Déu completa la seva revelació en Jesuscrist: “Ensenyem una saviesa enclosa en el pla que Déu s’ha proposat, amagada fins ara” Déu s’ha anat fent conèixer de mica en mica i amb Jesús fa un salt qulitatiu tan important i sorpenent que als éssers humans el costa molt i molt de comprendre, començant pels deixebles i per la mateix afamília de Jesús.

2.      2. Jesús és el nou Moisès.

Jesús puja, com Moisès, a la muntanya i des d’allí dona la nova llei. La revelació de la nova llei, o aliança, enclou la relativització dels preceptes cultuals o de pràctica religiosa i la sublimació dels preceptes ètics: ja no es tractarà més de complir la lletra de la llei, sinó d’estimar els altres. Els pobres deixebles, però, a diferència dels fariseus no l’entenien, però l’estimaven. No es tracta de no fer gaire mal, sinó de fer el bé absolut, àdhuc als enemics. Actuar d’acord amb el codi de la nova aliança és l’única manera de ser sal i llum.

3.      3. La llibertat del deixeble.

“Si tu vols, guardaràs els manaments; ets tu qui ha de decidir si et mantindàs fidel”. O triem la saviesa de Déu o seguirem crucificant els petits, els pobres, els malalts. Acceptar l'oferta de Déu, adherir-s'hi, però, no és res de trivial, ans al contrari, és quelcom que compromet tota la vida de la persona, perquè significa assumir que la regla ètica que guia tota l'actuació del creient és l'Amor, perquè Déu és amor i vol que els seus fills estimem, com a únic camí per ésser feliços.

Josep Esplugas Capdet, prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge