dimarts, de març 14, 2023

DIUMENGE III DE QUARESMA.


 Primera Lectura: Èx 17, 3-7

Salm 94

Segona Lectura: Rm 5,1-2.5-8

Evangeli: Jo 4,5-42

1.   Dos nivells de llenguatge.

És una constant en Joan la dualitat del llenguatge de Jesús i el llenguatge dels altres (Samaritana, Nicodem, Pilat i el regnat de Jesús). Situar-se en el llenguatge de Jesús demana la conversió del cor, l’acceptació de la persona de Jesús i l’aprofundiment en el coneixement del seu missatge i del missatge de tots dos testaments. L’exercici quaresmal és això. Hem entrat en el llenguatge de Jesús? Per convertir-nos necessitem parlar el mateix idioma que ell. I, si no el parlem, l’hem d’aprendre.

2.   Jesús és l’aigua de la vida.

Jesús és l’aigua viva que, instal·lada en el nostre cor, fa que nosaltres esdevinguem aqüeductes de gràcia per als altres perquè tots tinguin vida eterna. L’aigua d’aquest món és figura de l’aigua de l’eternitat. La samaritana demana l’aigua encara que no hagi entès de què va la cosa perquè intueix que Jesús li fa bé.

3.   El do de Déu.

Allò que fa possible la recepció de la novetat fresca de Jesús és l’Esperit Sant. L’Esperit que ens fa entendre la magnitud de l’amor de Déu, que ens salva no pas perquè som bons sinó, precisament perquè som pecadors. La samaritana no és un angelet, reconeix les seves limitacions i acollint Jesús es fa apta per a beure l’aigua viva de la gràcia.

4.   Receptors i portadors de l’aigua viva.

La samaritana, que s’ha trobat amb l’aigua viva, esdevé aigua viva per als seus compatricis, però com a mediació de Jesús. El creient, l’església, porta l’aigua (el baptisme) a la humanitat,  però no per a atreure-la cap a ella, sinó per dur-la a Jesús.

5.   Justos per pura gràcia.

Jesús dona vida perquè dona la seva vida per nosaltres que érem i, en cert sentit, encara som pecadors, però per gràcia, només per gràcia, hem estat fets justos i hem obtingut la pau amb Déu i esperem la glòria de Déu, com la samaritana. Pensem si som persones agraïdes per la vida sempre  fresca i renovada que rebem de Déu.

Josep Esplugas Capdet, prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge