dimarts, de març 21, 2023

DIUMENGE IV DE QUARESMA 18-19/03/2023


Benvolguda família de famílies, que és la comunitat,  germans/nes: Si diumenge passat Jesús se’ns presentava com la font d’aigua viva capaç de donar-nos la vida eterna, avui, aquest diumenge, anomenat “laetare” per la invitació que se’ns fa: “alegreu-vos, feu festa”, se’ns mostra com la llum del món. Vet aquí dos elements centrals, l’aigua i la llum, que configuren el sagrament del baptisme.            Anem avançant en el nostre itinerari quaresmal que culminarà en la Vetlla Pasqual, la nit més santa, en la que encendrem  un foc nou i el ciri pasqual, i participarem de la seva llum nova amb les candeles a les mans. Jesús ens diu que “mentre sóc en el món sóc la llum del món”. D’aquí que l’apòstol sant Pau, a la segona lectura ens digui també: “viviu com els qui són de la llum” i ens interpel.li personalment i comunitàriament amb aquestes paraules: “Desvetlla’t, tu que dorms, ressuscita d’entre els morts i el Crist t’il.luminarà”. Tota la litúrgia d’aquest diumenge de Quaresma ens ajuda a entendre el sentit de la llum, especialment l’evangeli, en què Jesús, per mitjà del miracle de la guarició del cec de naixement ens obre a tots el camí de la llum, el camí de la fe. El cec de naixement representa la fosca, la tenebra i sobretot significa l’absència de fe. Aquell home és considerat com a pecador, tal i com es desprèn de la pregunta que els deixebles li fan a Jesús: “¿Qui va pecar, que naixés cec aquest home, ell o els seus pares?  Jesús respon  guarint-lo, portant-lo al camí de la fe, alhora que referma la fe dels seus deixebles, desfent la idea que la malaltia fos conseqüència del pecat del malalt o dels seus avantpassats. (Déu l’ha castigat!!!). Jesús ens coneix a cadascú com ningú altre i sap de les nostres circumstàncies, no hem de témer res, perquè és un bon pastor que “tinc vora meu; la vostra vara de pastor, m’asserena i em conforta”.

Jesús, guareix el cec, li dona la vista i obre el pas a la fe al qui fou enviat a rentar-se a la piscina de Siloé, paraula que vol dir això “enviat”, a imatge dels nascuts que són purificats a les aigües del baptisme.

L’home guarit de la ceguesa neix a la fe en Jesús; i ho fa progressivament, com el catecumen que va avançant en la fe per la catequesi baptismal. Primer parla d’un home. Després fa un segon pas, quan respon als fariseus que aquell home “és un profeta”. I el tercer pas el dóna, quan expulsat de la sinagoga, Jesús li surt a l’encontre i el reconeix com el Fill de l’home, professa la seva fe: “Hi crec Senyor”  i l’adora.

És el camí de la fe que ens cal recórrer a tots. Al costat del cec, hi ha els pares, que per por a ser exclosos de la sinagoga no reconeixen Jesús i prefereixen  la tradició de la Llei que la novetat de l’Evangeli.  Igualment els fariseus, que coneixen molt bé les Escriptures revelades per Déu, però no han descobert el seu sentit profund ni que Déu es revela plenament en Jesús de Natzaret, el seu Fill, l’estimat del Pare.

Benvolguts gns/gnes: Darrera d’uns i altres, hi som també nosaltres. Jesús vol obrir la nostra mirada interior, perquè el reconeguem com el nostre salvador,  que ens porta a viure com a fills de la Llum, i que ens envia a donar-ne testimoni amb alegria, l'alegria de l'Evangeli,  caminant junta enmig del món. 

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge