dilluns, de maig 01, 2023

Diumenge IV de Pasqua (A)


Aquest quart diumenge de Pasqua es el diumenge conegut com el diumenge del Bon Pastor, ja que tots els anys, sigui any A, B o C del cicle de lectures, aquestes estan relacionades amb la temàtica de Crist Bon Pastor.

Aquest any, en concret, se’ns presenta una idea molt brillant. El mal i tots els que estan units a ell, destrossen i desuneixen les persones i la humanitat; Crist, com a Bon Pastor, uneix, crea comunitat o millor dit, ramat, seguint la imatge pastoral. És a dir, Jesús reconcilia la humanitat amb ella mateixa, amb la creació i amb Déu.

Sant Pere, a la segona lectura, ens apunta que el sofriment, el mal, acostuma a ser font de desunió, de perdre el camí, perquè ens porta al límit i ens ho qüestiona tot. Ens posa cara a cara amb la nostra existència i ens recorda que, sense Déu, res té sentit. I ens perdem irremeiablement, com ovelles sense pastor.

Crist ve amb el seu poder, amb l’arma de la Creu, la victòria sobre la mort i sobre el pecat. No ens diu que batejant-nos i rebent el do de l’Esperit Sant ens hagi d’anar tot millor, sinó que potser ens tocarà sofrir després d’haver obrat el bé. No ens endolceix la vida dient-nos mentides o mitges veritats ni ens dona falses esperances. No, ens tocarà sofrir, però podem sofrir sols, dispersats, perduts… o podem sofrir units als nostres germans en la fe.

La imatge de l’Església com un ramat amb el seu pastor té algunes limitacions que Crist, en la seva comparació corregeix: un ramat, com una massa de persones, pot fer que es dilueixi la individualitat, la responsabilitat, etc. Per això diu que coneix les seves ovelles pel seu nom. Perquè no som un més, un número, sinó que cadascú de nosaltres som objecte de predilecció del Senyor, receptacles del seu amor. Aquí no està parlant d’un coneixement superficial, sinó que és, el de Crist, un coneixement profund de nosaltres, que només l’amor pot donar. I coneix el nostre nom, és a dir, allò que defineix la missió que Déu ens ha donat. Ell sap per a què ens ha creat.

Des de l’inici, Déu, veient l’home, diu: «No és bo que l’home estigui sol». La salvació mai passa per apartar-me dels altres, de salvar-me sol, de tenir cura dels meus assumptes i oblidar-me dels altres. Quina és la imatge de la vida per sempre, de la humanitat transfigurada? Una ciutat: la Jerusalem del cel, és a dir, una comunitat nova, on el mal i l’egoisme ja no hi tenen part: «Déu eixugarà totes les llàgrimes dels seus ulls i ja no hi haurà mort, ni dol, ni crits, ni dolor, perquè les coses d’abans han passat».

Mentre no arriba aquesta realitat que anhelem desesperadament, tenim l’Església que intenta viure en el món aquesta realitat. Hi ha llàgrimes, és clar; hi ha mort, però les llàgrimes en soledat existencial són més dures; la mort del nostre voltant, viscuda en soledat, és més dolorosa. Déu ens posa els nostres germans, ferits, com nosaltres, mig perduts, com nosaltres, però amb un pastor, Crist, que ens mena al repòs vora l’aigua i allí ens restaura.

La vocació del mal —tornant al principi— és destruir i desunir. Jesús ve per a constituir-nos en comunitat, en auxili per als nostres germans. Per això ens congrega al voltant de l’Eucaristia, que és el sagrament de la caritat, perquè l’amor de caritat, el més perfecte de tots, es commou i es mou a estar amb l’altre. El Senyor vol concedir-nos-ho en cada Eucaristia: demanem-ho amb fe. Que tota la nostra existència s’estremeixi amb l’altre, que ens alegri intensament la presència d’un germà, que ens dolgui fins a l’ànima un germà que està esgarriat, que l’Esperit Sant no ens deixi indiferents davant de les necessitats físiques i espirituals dels nostres germans. Estimem, estimem, no ens cansem d’estimar, que aquesta és la nostra vocació.

Volem evangelitzar? Estimem. Volem que el mal no tingui cap poder en el món? Estimem. Volem que les esglésies estiguin plenes? Estimem fins a l’extrem. Que veient el nostre amor, el món cregui que Crist els estima, que ha donat la vida per ells, que vol pasturar-los amb la seva vara de pastor, la creu, signe del seu amor total per la humanitat.

Senyor, concediu-me ser llum, transparència d’aquesta realitat del vostre amor per la humanitat. Que pugui estimar fins a l’extrem com vós ho vau fer, sofrint amb constància i donant la vida pels meus germans. Envieu, Senyor, el vostre Esperit perquè em doni forces per a poder viure cada dia més en el camí de l’amor. Amén.

Joan Hernàndez, vicari i prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge