dimarts, d’octubre 31, 2023

MISSA DIUMENGE XXX DURANT L'ANY 28-29/10/2023


"Quin és el manament més gran de la Llei?”, pregunta l’escriba. A mi, personalment, no m’agrada aquesta expressió de “manament”. Més que manar, Déu proposa. Aleshores, modificant la pregunta de l’escriba, prefereixo dir: quina és la principal proposta? “Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l'ànima, amb tot el pensament ". Molt bé. Ho heu sentit: aquesta és la cosa més important, la pauta fonamental. Però aquí sorgeix un problema: Com es fa per estimar a Déu? El sabem estimar? En realitat no en sabem. Però sí podem decidir-nos a aprendre a estimar-lo. És un petit pas, és un “sí vull” molt tènue però que creix gràcies al llevat de Déu. Perquè Déu es la font del amor e intentar estimar-lo ens ajuda a construir una relació amb Ell i, en conseqüència, a descobrir el seu amor. És un camí de creixement, un camí en el qual el seu llevat fa créixer la nostra capacitat d’estimar-lo. Però aleshores què es aquest llevat? Doncs mireu, Jesús mateix ens revela aquest llevat de Déu en la segona proposta, una proposta estrictament vinculada a la primera: " Estima els altres com a tu mateix ". Fixeu-vos bé: Jesús estableix una jerarquia entre les dues propostes: encara que estiguin estrictament relacionades l’una amb l’altra, la primera és més important que la segona, però és a l’actuació de la segona on trobem el llevat que ens fa créixer.

Si Jesús hagués volgut proposar-nos només la primera, podríem pensar que per estimar Déu hauríem d’aplicar-nos amb oracions devocionals i amb pràctiques religioses com, per exemple, l’assistència a la missa. En canvi Jesús va molt més enllà i ens introdueix, en aquest aprenentatge del amor, la figura del nostre proïsme, dels nostres germans i germanes. I a més ho podem entendre fàcilment gràcies a les nostres pròpies experiències, perquè sabem ja des de petits que experimentem la felicitat del amor quan interactuem amb les altres persones, jugant, escoltant i expressant-nos, sentint-nos acollits i estimats, i també acollint, servint i estimant els altres.

Per a Jesús, estimar el proïsme és la senyal que estem estimant a Déu. Més que les pràctiques religioses, que també serveixen i son fonamentals, però només si s’expressen en l’amor a Déu, crescut gracies al llevat de l’amor al proïsme. Ho podem veure a la paràbola del bon samarità, quan Jesús ens parla del sacerdot que passa de llarg i no s’ocupa del home ferit. I es que estimar val més que tots els rituals, les regles, les organitzacions i els cultes que podem fer. Més que qualsevol sacrifici, més que tot això. Però atenció: no parlo d’aquell amor melós i cursi que ens venen avui dia, ni de l’amor narcisista i victimista o de l’amor idolàtric que només estima per ser correspost. Parlo d’aquell amor que només podem construir amb el llevat que ens proposa Jesús i que ens porta al descobriment del amor gratuït de Déu.

Aleshores, fóra bo que la nostra oració fos una expressió d’aquest enamorament, com també ho son les decisions que ens costen molt esforç però que es fan lleugeres quan estimem. No estem lluny del Regne de Déu quan cerquem la veritat, quan cerquem l’amor autèntic.

Y no estar lluny significa estar a prop. És suficient que ens esforcem per passar de la teoria de les paraules a la pràctica de l’enamorament. Si quan ens aixequem, al matí, i ens preguntem: “A qui puc servir i estimar avui per progressar en el amor a Déu?”, significa que estem a prop.

Paolo Petrolillo, diaca permanent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge