dilluns, de novembre 06, 2023

Diumenge XXXI de durant l’any (A) – 05/11/2023


Com més amples les filactèries, més es veuen; com més llargues les borles del mantell, més important sembles; si estàs al primer lloc, més reconeixement t’hauran de fer.

Això es relaciona amb molta facilitat amb allò que ens prevé el papa Francesc: la mundanitat espiritual. És aplicar els criteris del món per l’Església, per la nostra relació amb Déu i per discernir les coses que hem de fer o no. Mundanitat vol dir, els criteris i la cultura del món. Jesús prega en la oració sacerdotal, capítol 17 de l’evangeli de Sant Joan precisament per això: «Pare, jo els he confiat la vostra paraula, però ara el món els odia, perquè no són del món, com jo tampoc no en soc. No us demano que els tragueu del món, sinó que els preserveu del Maligne. Ells no són del món, com jo tampoc no en soc. Consagreu-los en la veritat, que és la vostra paraula.»

No són del món perquè la Paraula de Déu ha calat a fons en la seva vida: el centre ja no és el món, les coses, sinó Déu mateix i, per conseqüència, els seus criteris, els criteris evangèlics.

La mundanitat espiritual agafa els criteris del món; Jesús ens mostra els criteris de Déu. Buscar estar per sobre l’altre? És un criteri del món. La humilitat de buscar l’últim lloc? És criteri evangèlic. Quan comencem a parlar a l’Església del poder, de si la jerarquia i que si tomba i que si gira… és mundanitat espiritual. És no entendre que el triplex munus: munus regendi, ofici de regir, munus docendi, ofici d’ensenyar i el munus santificandi, l’ofici de santificar que és propi del ministeri ordenat és un servei, és per als altres, no per al propi benefici. Qui concep tots els càrrecs com un poder sobre els altres, com un fer-se veure viu en la mundanitat espiritual.

Això pot passar-nos a tots, tinguem encàrrecs o no. És una visió de com concebo jo l’Església: des de la mundanitat o des dels criteris evangèlics. Llavors s’entén que molts cops hi hagi garrotades per ministeris més visibles (a algunes parròquies tothom vol llegir a la missa, o ser catequista o el que sigui) però ningú es baralla pels serveis més humils, menys visibles que són els que potser fan que la parròquia funcioni. I cal que els donem les gràcies!

És gran el perill de la mundanitat espiritual i ens pot afectar a tots: quantes gelosies hi ha en moltes parròquies perquè una persona se li reconeixen les coses i a l’altra no… és mundanitat espiritual: faig les coses perquè me les reconeguin. Però no cal que siguin coses concretes de la parròquia: si jo veig que la meva vida no es diferencia en res de la d’una altra persona no creient excepte els moments que vinc a la parròquia o prego, és mundanitat espiritual. Quin poder d’atracció té portar una vida com la que porta l’altra gent, i que no sigui una vida guiada per criteris evangèlics des del moment que em llevo fins que me’n vaig a dormir? Si la gent que vaig coneixent no veu en mi alguna cosa diferent a la resta de la gent, és que la meva vida cristiana no resplendeix i estic immers en la mundanitat espiritual.

Fixeu-vos el camí: tots vosaltres sou germans, teniu el mateix Pare del cel i un sol guia o camí cap al Pare que és Crist. I qui sigui el més important, que serveixi. La fe agermana; la mundanitat espiritual ens converteix en enemics. Demanem a Déu aquesta mirada, aquesta mirada sobre el món i especialment sobre l’Església. Que no ens surti, quan veiem un bisbe pensar: «ja surt la jerarquia», sinó pensar: «mira, un germà meu, que està al meu servei».

L’Eucaristia és memorial, actualització de la Pasqua de Crist: Passió, Mort i Resurrecció. És el gran servei que Déu ha fet amb nosaltres, s’ha humiliat, s’ha abaixat fins a la mort de Creu. Abaixem-nos també nosaltres a servir els altres, a rentar-los els peus: això sí que és un criteri evangèlic. Cada cop que pensem com el món i pensem estar per sobre dels altres, l’únic que estem fent és fer més amples les nostres filactèries i llargues les borles del nostre mantell.

Pregueu també pels que el Senyor ens posa davant de les comunitats, perquè puguem viure-ho com un servei, molts cops amagat en la pregària intensa del pastor per les seves ovelles, en el treball amagat, en les soledats experimentades.

Joan Hernàndez, vicari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge