dilluns, de novembre 20, 2023

Diumenge XXXIII de durant l’any (A) – 19/11/2023


Sempre que nosaltres tenim una cosa preuada i volem deixar-la a algú, ho farem a una persona en qui confiem, una persona que estimem; és el mateix que fa l’home de la paràbola.

Sabem que aquest home és una imatge que ens ajuda a entendre Déu. Déu també confia en nosaltres, ens estima i ens ha deixat coses molt preuades. Què, ens podríem preguntar.

Estem acabant l’any litúrgic i per tant, és molt adient que el Senyor ens pregunti què hem fet dels dons que Ell ens ha donat durant aquest any: és com fer una mica de balanç. En concret, l’any litúrgic el començàvem l’Advent passat amb la lectura del profeta Isaïes que ens deia: «Casa de Jacob, veniu, caminem a la llum del Senyor». I és això que ens ha volgut concedir aquest any: caminar a la seva llum, que és el mateix que dir «caminar amb el seu amor». I evidentment, entenem que això és el més preuat que hi ha en tot l’univers, cosa que vol dir que el Senyor ens deu estimar molt i confiar en nosaltres. També és per donar-li gràcies.

Fixeu-vos com ens ha acompanyat aquesta llum: a l’Advent el Senyor ens estava fent créixer el desig i li demanàvem que vingués la seva llum. Per Nadal, aquesta llum naixia a la nostra vida, una llum que molts cops pot semblar fràgil però que il·lumina com cap altra. Durant la Quaresma ens vam posar en camí sota aquesta llum pel desert com el poble o camí de Jerusalem com Jesús. En el Tridu Pasqual i tota la cinquantena Pasqual el Senyor ens va dir que ara havíem de ser nosaltres aquesta llum «vosaltres sou la llum del món», diu a les benaurances. I ara ens pregunta: l’has custodiat? L’has fet créixer?

Custodiar una llum —i aquí parlem de llum de flama, no pas elèctrica— necessita estar retirada de corrents d’aire però sobretot necessita oxigen, si no, la flama s’ofega. Nosaltres ens podem ofegar sense la pregària, sense anar a la font de l’amor: és imprescindible a la nostra vida la pregària de cor a cor, abocant-ho tot en aquesta relació: somnis, desigs, sofriments, persones estimades, moments bons i dolents, tot. Tot el que som, posat en el diàleg cor a cor amb el Senyor, un diàleg senzill, que només fa que estimar, molts cops sense paraules.

I fer créixer la llum? Una llàntia, un ciri té el ble que té i no pot fer més llum. Però si ajuntem la flama de dues espelmes, ens trobem que aquesta llum es fa més gran. Així igual, nosaltres necessitem dels altres, estimar els altres, a la manera de Déu, perquè aquesta llum creixi en nosaltres i la puguem comunicar als altres. En el fons, perquè aquesta llum que ens ha fet el Senyor, en la seva Pasqua —és a dir, que prové del nostre baptisme i per això s’encén el ciri del baptisme i se’ns demana custodiar aquesta llum— necessita que complim el manament més important: amor a Déu i als germans, però alerta! A la manera de Déu, amb l’amor de Déu, no pas amb el nostre.

I l’any litúrgic no s’acaba aquí, sinó que ens obre al que ha de venir: aquesta llum que ens vol comunicar el Senyor és molt més potent del que som capaços ara mateix pels límits de l’existència humana. Però sabem que en el cel podrem viure-ho amb plenitud, viure submergits en aquest oceà d’amor sense límits. I això, l’any litúrgic, ben viscut ens fa desitjar-ho, per ser cada cop més oberts cap a l’eternitat de Déu i del seu amor, fins que Déu serà tot en tots. No deixem caure la mirada, sinó fixa en el Senyor que ens omplirà de tot això. Així, només així, podrem viure-ho intensament ja aquí, veient-ho com una penyora del que vindrà.

Som uns afortunats, perquè el Senyor ens confia la cosa més valuosa que existeix. I hi ha molta gent que la rebutja, per desconeixement o oposició, siguem també nosaltres reparadors d’això i diguem al Senyor: Senyor, tot aquest amor que els altres no volen, no vull que caigui a terra i es faci marceixi, és massa preuat. No. Jo vull rebre’l tot, Senyor, feu-me capaç d’acollir-lo.

Joan Hernàndez, vicari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge