dimecres, de maig 01, 2024

DIUMENGE V DE PASQUA

 



1.     Mai no donar ningú per perdut.

Gràcies a la confiança que li té Bernabé, Pau passa de ser perseguidor a ser el més eficaç predicador de Jesucrist. Mira per on. És important tenir una actitud oberta però no ingènua envers tothom.

2.      La vinya.

Jesús és el cep, nosaltres, les sarments i el Pare, el vinyater. La simbologia de la vinya és molt antiga en la tradició jueva. Jesús la recull i l'Església se l’autoaplica. En la vinya de l'Església Jesús és el cep i cadascun dels creients és una sarment que només pot rebre la vida o l'aliment del cep per donar fruit. La saba que ens manté vius és el cos i sang de Crist en l’eucaristia. Si sense saba el cep no dona fruit, nosaltres, sense eucaristia, ens anem escarransit.

3.     El fruit de la vinya.

I quin és aquest fruit que Jesús vol que donem? Doncs és el mateix fruit que donava Jesús: l'amor fratern, però un amor de fets i de veritat. I l'amor de veritat es manifesta en el servei abnegat als altres. Sabem que estem en el recte camí perquè l’Esperit que hem rebut ens dona el grau de discerniment necessari per adonar-nos fins a quin punt estem en el marc del manament de l’amor i la nostra consciència està en pau.

4.     Amor de fets i de veritat.

En primer lloc, ajudar les persones que es troben en situació de carència pel que fa a les necessitats bàsiques, però fer-ho amb eficàcia confiant en les institucions d’església com Càritas o Mans Unides i no anant de franctiradors.

En segon lloc, procurar influir en el nostre entorn social per aconseguir un canvi de model socioeconòmic no pas en qualsevol direcció o de qualsevol manera, sinó en el estil de l’evangeli.

En tercer lloc, a actuar amb veracitat en tots els camps de la vida social, àdhuc en la política.

5.      Un apunt de D.S.E.

Una característica concreta de la Doctrina Social de l’Església és que, aconseguit un nivell de vida raonablement suficient, hem de dedicar el nostre esforç no pas a ser més rics, àdhuc injustament rics, sinó dedicar les nostres aptituds i coneixements a l’enfortiment del teixit social.

Josep Esplugas Capdet, prevere. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge