dilluns, de juny 17, 2024

Diumenge XI de durant l’any (B) – 15/06/2024

 


Estem en camí. L’home és un ésser pelegrí, que camina cap a una plenitud. Els cristians sabem què és aquesta plenitud: Déu mateix. Sant Pau ens ho recorda: «mentre vivim en el cos, vivim com emigrants lluny del Senyor». Estem de pas, la nostra vida aquí és un caminar.

Això és molt obvi però molts cops semblem instal·lats en aquesta vida, com aquell que pelegrina i que viu tan bé a l’hostal que s’oblida que ha de seguir caminant i que té una meta. Molts cops se’ns oblida que passem per aquest món però com emigrants i que la nostra pàtria és al cel.

Sant Pau ens parla del coratge: «ens sentim tan coratjosos, que preferim emigrar del cos per anar a viure amb el Senyor». Però qui ha tastat les comoditats de l’hostal, té la temptació d’acomodar-se, i de mirar-se el camí que resta amb por, amb por de perdre allò que gaudeix aquí: és que farà fred durant el camí, o farà sol, o potser hi ha la possibilitat d’extraviar-se o potser em trobo amb alguna bèstia…

Ens cal tant mirar al Senyor…! És el que ens dona coratge. Quan un veu quin és el terme del camí, la recompensa que hi obtindrà, no farà el que sigui per aconseguir-ho? Si et diuen que al final del camí hi ha esperant-te la persona amb qui has de compartir tota la vida, la persona de qui n’estàs bojament enamorat, què faràs? Et quedes a la comoditat? Et deixes vèncer per la por? L’amor dona coratge, l’amor dona força, empenta, il·lusió i esperança. No serà que nosaltres ens falta molt i molt d’amor pel Senyor encara?

Per tant, fins aquí veiem que hi ha dues coses importants: vigilar amb les comoditats i tenir la vista fixa en Jesucrist. Això no deixa de ser una exemplificació de la vida espiritual: lluitar contra tot allò que ens impedeix seguir Crist i fixar la nostra mirada en Ell perquè ens doni el seu amor, la força, l’esperança i la fe per avançar.

Per tant, podem preguntar-nos: el món ens omple de comoditats i nosaltres també hi contribuïm. Què ens fa estar còmodes i que ens impedeix seguir el camí? Què ens fa tenir por d’acostar-nos al Senyor? Què ens fa aigualir l’evangeli?

Siguem responsables amb els bens de la terra, que la comoditat, el benestar i la salut no són valors absoluts sota els quals tot s’ha de supeditar.

La llavor, sigui quina sigui que es troba còmode a sota terra, no compleix la seva funció. En canvi, si es dona del tot, si s’entrega per donar vida a altres, aquella llavor creix, dona fruit i fins els ocells venen a ajocar-se a les seves branques. Si vivim massa còmodament, no serem capaços de donar fruit. Prenem l’exemple dels sants: cap es va quedar en les seves comoditats sinó que es van sentir interpel·lats per Déu i pel proïsme a donar-se. Com? Cadascú a la seva manera: entregant els seus béns, donant el seu temps per escoltar i aconsellar els altres, des de la pregària pel l’Església i la humanitat, ensenyant els infants, acompanyant la gent gran, rescatant prostitutes, acollint forasters i immigrants, posant bon humor…

La cultura individualista i egocentrista ens mata: tu has de mirar per tu, els altres, no són problema teu. Traiem-nos això del cap! La nostra vida és per entregar-la. No parlem sempre de fer Eucaristia la nostra vida? Què és l’Eucaristia? «Això és el meu cos entregat per vosaltres», «la meva sang vessada». Que el Senyor ens ajudi a viure la vida així, com una entrega, per donar fruit, per seguir caminant, sempre fixos els ulls en Ell, que tinguem clara quina és la nostra meta i que som emigrants en aquesta vida.

Joan Hernàndez, prevere i vicari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge