dimarts, de gener 19, 2010

Harmonia Interconfessional


Cada any pel gener l’Església ens insta a pregar per la unitat de les esglésies. Del 18 al 25 de gener a tot arreu se celebra l’”Octavari de pregària per la unitat dels cristians”. El lema per a aquest any és: “... de tot això, vosaltres en sou testimonis” (Lc 24,48). El lema i els textos d’enguany han estat triats per un grup ecumènic d’Escòcia i acollits posteriorment pel Consell Mundial de les Esglésies i per la Santa Seu. Enguany s’ha triat Escòcia amb motiu de celebrar-se el centenari de la conferència missionera d’Edimburg celebrada l’estiu del 1.910, amb participació de la comunió anglicana i diferents comunitats protestants, a més d’un invitat ortodox.
No tothom coincideix a associar l’anhel missioner a la sol•licitud per la unitat dels cristians. Més encara hi ha qui té molt clar que l’anhel missioner inclou, potser primordialment el proselitisme cap als despectivament titllats d’heretges i cismàtics. Encara ens queden reminiscències d’antigues persecucions i de desqualificacions mútues duríssimes. És que el manament del darrer sopar és una broma de mal gust de Jesús? La indiferència i, encara més, el ressentiment i l’odi són les autèntiques heretgies.
És un deure gravíssim de tot creient catòlic i de les altres esglésies i comunitats que confessen el nom de Jesucrist pregar i treballar amb esforç per la comunió real entre totes elles. Per raó del nostre baptisme formem un sol cos i, doncs, som cridats a viure en comunió. El Senyor ens ha fet germanes i germans en Jesucrist. No és aquest el testimoniatge primordial que hem de donar?
(Les frases en itàlica són estretses del document elaborat pel grup ecumènic escocès)

Josep Esplugas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge