dilluns, de juliol 08, 2024

DIUMENGE XIV DURANT L’ANY

 


1.      Força i feblesa. Els paràmetres de Déu no són els nostres.

No sabem a què es refereix Pau quan parla d’una espina clavada a la carn. Potser es refereix a la malaltia que explica en la carta als Gàlates? En tot cas el progrés del món cap al Regne no depèn del poder de l’apòstol sinó de la gràcia i de la recepció d’aquesta gràcia per part del creient que, pel baptisme, és apòstol. L’apòstol no es predica ell mateix sinó Jesucrist. Si l’actuació de l’apòstol provoca una admiració que es queda en ell mateix i no passa cap a Jesucrist no anem bé. Si l’església es presenta com absolut no anem bé. L’únic absolut és Déu.

2.     Jesús també ha d’assumir la seva feblesa.

Jesús no pot vèncer les resistències de tothom a la novetat del Regne de Déu, on tot va al l’inrevés del món. Ja en el capítol 3 l’evangelista presenta la primera topada de Jesús amb els fariseus i els herodians (3,1-6), i la topada amb la seva família (3,21-23), avui l’evangeli ens diu que els seus compatricis que no poden acceptar que el fill del fuster els pugui donar lliçons. Això el disgusta més que l’enemistat dels adversaris politico-religiosos. Jesús se sorprèn i comença a assumir que aquest refús o incomprensió s’anirà accentuant en cercles cada cop més propers, també en els deixebles, Pere inclòs; recordem l’episodi del rentament dels peus.

3.      Aproximació a la nostra realitat.

Ho tenim cru per anunciar l’evangeli. La concepció bancària de la realitat ho fa molt difícil; encara més que els nostres propis pecats. Una nova evangelització no ha d’anar pel camí d’ensenyar dogmes i preceptes morals, sinó pel camí de la vivència de la caritat amb tothom, assumint les contradiccions entre l’evangeli i la realitat i donant la raó a l’evangeli. Al mateix temps cal, i molt, un  renovat interès per la pròpia formació, sobretot en sagrada escriptura. Finalment una pregària constant i poc rutinària.

4.      Les virtuts de l’evangelització.

Paciència, fermesa, humilitat i constància. Paciència per no crear cap frontisme religiosopolític. Fermesa per no deixar-nos endur de manera acrítica per l’ambient i la moda. Humilitat suficient per acollir i valorar en positiu tot allò que en el món i en les altres religions hi ha de llavors del Regne. Constància per seguir oferint Jesucrist, viscut i celebrat en l’església, com única alternativa humanitzadora, sense polemitzar ni desqualificar qualsevol altra alternativa.

Josep Esplugas Capdet, prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge