dimarts, de juliol 23, 2024

Diumenge XVI de durant l’any (B) – 21/07/2024

 


Avui, en aquesta lectura continuada de l’evangeli segons sant Marc veiem la tornada dels deixebles. La setmana passada vèiem com Jesús els enviava de dos en dos, amb poder. Ara ens podem imaginar com tornen: contents, exultants, explicant a Jesús tot allò que han ensenyat i fet. I ell els diu que també toca descansar amb ell. A nosaltres ens cal també descansar, sedimentar, pair tot allò que hem viscut i els temps de pregària i de l’Eucaristia són temps d’això, de reposar en ell.

Però els plans es trunquen perquè arriba molta gent de les poblacions veïnes i Jesús, amb la seva misericòrdia es posa a ensenyar-los i així es compleix la profecia que hem escoltat del profeta Jeremies. Podríem pensar: és que no tenen pastors? No hi ha caps de la sinagoga, mestres de la Llei, sacerdots a Israel? Sí, però això ens fa adonar que l’únic pastor veritable és Crist mateix.

El món modern ha iniciat una croada per assolir el màxim de llibertat i autonomia possibles, desfent-nos de tot tipus d’opressió, de convencionalismes, d’autoritats, de creences… no dependre de res ni de ningú. L’Escriptura ens ho diu clar: no som llops, ossos, lleons que vagin per lliure, som ovelles, animals gregaris i que necessitem d’un pastor.

Una ovella, pel fet de no tenir pastor no és una ovella lliure, sinó que és una ovella esgarriada, perduda. Les ovelles per ser lliures, necessitem de pastors, però bons pastors. I l’únic que pot pasturar és Crist i aplegar-nos en un sol ramat. Un sol ramat és el contrari del que pensaven els jueus: cal que tothom qui vulgui salvar-se, que es faci de la nació jueva, el poble escollit; la resta, no és escollit pel Senyor i, per tant, és una elecció excloent per part de Déu.

El Fill ha vingut al món per revelar-nos la veritat, per obrir els segells del document de la història —del qual en parla l’Apocalipsi— i que només ell és digne d’obrir-los i la veritat és la que sant Pau ens diu a la segona lectura: som un sol ramat, ja no som dos, i això és l’Església, la voluntat universal de salvació per part de Déu.

I en l’Església, Déu ha posat uns homes que no “fan” de pastors. Dic, «no fan» perquè és més profund: el ministeri ordenat possibilita que nosaltres, els pastors de la comunitat, fem present el Bon Pastors davant del seu poble. Per això, es necessita el sagrament, no és un servei més com amb altres confessions cristianes que ho han perdut, configura tota la vida del prevere i el bisbe.

Recapitulant: primer: necessitem de pastors en la nostra vida, pastors a imatge del Bon Pastor i no pas pastors com són ideologies o personatges diversos que hem tingut i tenim al llarg de la història. Segon: el Senyor ens promet que ens pasturarà, a través o malgrat els pastors que tenim en l’Església.

I fem un pas més: com ens pastura? Com diu el salm: ens mena a l’aigua i a prats deliciosos. En l’Eucaristia els prats i l’aigua són la seva Paraula —litúrgia de la Paraula, la primera part de l’Eucaristia— i el seu Cos —litúrgia de l’Eucaristia, la segona part. I amb això ens venen tota mena de benedicció i dons del Senyor. En aquesta Eucaristia concreta què li demanem? Fixem-nos en la col·lecta: que per la seva misericòrdia ens sigui propici i ens augmenti els dons. En concret: fe, esperança i caritat, que ens els infon Déu i que ens relacionen directament amb Déu —-les virtuts teologals—. Això, per què? Perquè no siguem ovelles perdudes i siguem sempre fidels a Déu i l’estimem sempre —i, per tant, guardem els seus manaments—.

Quedem-nos amb aquest pensament, aquesta petició a Déu: que ens faci fidels, ens meni als seus prats abundosos, augmentant-nos cada dia més la fe, l’esperança i la caritat.

Joan Hernàndez, prevere i vicari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge