dimarts, de juliol 30, 2024

DIUMENGE XVII DURANT L’ANY

 


1.      Un sol Déu i pare de tots.

Cosa que fa que tots siguem germans sense exclusions, Per descomptat els batejats, però també tots els altres perquè Déu és essencialment amor infinit. Com podria excloure ningú. En aquests moments en què sorgeixen veus, al meu parer imprudents, sobre els immigrants, els cristians més que mai hem de treballar per l’acollida i la integració respectuosa de qualsevol raça o cultura o religió. No es tracta den diluir la nostra identitat nacional, sinó d’integrar-hi els nouvinguts. No és fàcil però és possible. Si Déu és pare de tothom, tothom som germans.

2.      La fraternitat exigeix la preocupació pel bé dels altres.

Eliseu distribueix generosament els pans que li han regalat a tota la comunitat amb un resultat espectacular: s’atipen i en sobra. Jesús fa exactament el mateix i passa exactament el mateix. La catequesi de la multiplicació dels pans i els peixos té una lectura immediata: Jesús se sent responsable del bé dels que el segueixen i fa que els deixebles s’hi impliquin. Els deixebles d’avui estan implicats personalment i col·lectivament com Església en l’exercici de la caritat, que és una forma de justícia. No podem acceptar la llei de la selva o darwinisme social.

 3.      Una segona lectura. Una lectura eucarística.

L’episodi d’avui serveix d’introducció al posterior discurs del pa de vida, ell mateix és el pa que dona vida. Serà el tema dels diumenges següents.

4.      L’episodi posterior al fet.

La gent, agraïda, el vol fer rei, però Jesús s’escapoleix. Potser és el messies però un messies que no correspon al projecte de Déu, que és el projecte de Jesús. L’agraïment pels dons rebuts no consisteix a retornar el favor a Déu; l’única manera d’agrair els dons de Déu és afavorir els germans.

 5.      Conclusió.

Som una sola família humana. Hem de posar en joc tots els mecanismes morals que permeten una bona convivència, una coexistència en l’amor, que és molt més que una simple coexistència pacífica. 

Josep Esplugas Capdet, prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge