dilluns, d’octubre 31, 2022

DIUMENGE XXXI DE DURANT L’ANY. 29-30/10/2022


Benvolguda família de famílies, germans/nes:

Hem dit moltes vegades que Déu escriu recte en ratlles tortes. Per molt que ho intentem, mai podrem copsar fins a quin punt ens estima i ni  què està disposat a fer perquè ningú de nosaltres ens perdem ni ens separem d’Ell.  Així de clar ens ho diu el llibre de la saviesa: Perquè ho podeu tot us apiadeu de tothom, i dissimuleu els pecats dels homes perquè puguin penedir-se.

A Déu res li passa desapercebut, i de tota circumstància, fins i tot de les negatives, dels moments de tribulació i de pecat,  en fa ocasió per a que, reconeguem el nostre error i ens aixequem per a  continuar el camí amb més fe.

Per si no quedava clar que Déu és amor i misericòrdia, el salmista el lloa amb aquestes paraules: El Senyor és compassiu i benigne, lent per al càstig, gran en l’amor, és bo per a tothom, estima entranyablement tot el que ell ha creat.

Però és el seu Fill unigènit, Jesús, en la seva trobada amb Zaqueu, nom que curiosament significa “pur”,  qui ens revela d’una manera més clara la voluntat de Déu: salvar el que estava perdut. Aquesta serà la seva missió primordial i la manera de mostrar la seva misericòrdia.

Jesús passa per la vida de Zaqueu, com també ho fa per la nostra. Però ens costa veure’l. També com Zaqueu, sovint ens mirem el melic i traïm els que ens envolten, per satisfer el nostre interès. Però en això no hi trobem ni la felicitat ni la “salvació”.

Zaqueu, home influent i ric, però infeliç, intueix que en Jesús pot trobar la pau perduda. Comença un procés de recerca. I, no dubte a fer el ridícul, si convé per poder veure i trobar-se amb Jesús, enfilant-se a un arbre. La resposta de Jesús no es fa esperar: “Zaqueu, baixa de pressa, que avui m’he de quedar a casa teva.”

Mentre Zaqueu baixa de seguida i el rep tot content, els altres que contemplen l’escena, se n’escandalitzen. Com pot ser que Jesús mengi amb un pecador?. Ja l’havien jutjat i condemnat. Per Ells Zaqueu  no era digne de ser salvat. Però Jesús, Déu que salva, entra a la casa de Zaqueu, com vol entrar també a la nostra. I un cop entra, res torna a ser igual. Tot canvia. La vida de Zaqueu i de la seva família pren un nou sentit: els diners, els bens materials, esdevenen mitjans per ajudar als necessitats. Les persones  ja no són “contribuents” a qui puc explotar, sinó germans que he d’estimar i ajudar:Senyor, ara mateix dono als pobres la meitat dels meus béns, i a tots els qui he defraudat, els restitueixo quatre vegades més”.

Amb Jesús, Zaqueu troba la felicitat. Ja no serà el corrupte i lladre menyspreat i temut, sinó el germà estimat i admirat:Avui s’ha salvat aquesta casa...

 Benvolguts/des, estiguem atents per acollir Jesús que “passa per la nostra vida” i es fa present en el camí  quotidià, reconeguem amb alegria com ens estima i deixem-nos corregir i reprendre per Ell, a fi que siguem capaços de compartir la nostra fe, el nostre temps, les nostres qualitats i els nostres recursos, i que com a Zaqueu, també ens pugui dir: “Avui s’ha salvat aquesta casa”.

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge