dilluns, de juny 05, 2023

DIUMENGE DE LA SANTÍSSIMA TRINITAT.


  1. L’ésser trinitari de Déu.

“El Déu de l’amor i de la pau serà amb vosaltres (...) la gràcia de Jesucrist, el Senyor, l’amor de Déu i el do de l’Esperit sant siguin amb tots vosaltres”. El final de 2C, que hem proclamat fa una estona, ens dona tres missatges fonamentals. Primer: ens enuncia l’ésser trinitari de Déu. Segon: ens revela que l’amor de Déu ens afecta. Tercer: ens exigeix l’harmonia de la comunitat humana “viviu en pau i ben avinguts”. El misteri de l'amor de Déu se'ns manifesta en Déu mateix, a l'interior de la Trinitat. Però hi ha més: l'amor de les tres persones no queda a l'interior de la trinitat, sinó que sobreïx en l'amor a la humanitat. L'ésser trinitari de Déu esdevé model d'amor i avinença per a la comunitat creient i model d'obertura cap enfora de la mateixa comunitat.

  1. Traiem-ne conseqüències:

La comunitat cristiana en general, i cada petita comunitat, com ara és la parròquia o el moviment, han de tenir com a objectiu primer la comunió interior i des de la comunió interior obrir-se amb sinceritat als altres i buscar la comunió amb ells. No és fàcil; de fet ningú no ho ha dit mai, si no, mireu que li va passar a Jesús. Per fer realitat aquest objectiu cal, primer, superar les barreres que posa el nostre pecat i, després, superar la malfiança i les resistències dels altres. Les nostres comunitats catòliques hauríem de revisar les relacions interiors i l’obertura als altres i el compromís per transformar les estructures socials deshumanitzadores.

Estem immersos en el procés de revisió de la sinodalitat a l’Església Catòlica, que acabarà en el Sínode dels bisbes de finals d’any. La sinodalitat en el conjunt de l’Església Catòlica és molt feble i, per això, exigeix un canvi de mentalitat. La Santíssima Trinitat, interpretada en clau d’amor i no pas en clau de poder, hauria de ser el model de la nostra sinidalitat.

3.      Agraïment i contemplació.

Davant la realitat de l'amor de Déu, a nosaltres ens pertoca la contemplació agraïda i l'acció agosarada per donar davant dels éssers humans raó de la nostra esperança en el fet que aquest amor és ja una realitat que es consolidarà plenament el dia del retorn gloriós de Jesús. Mentrestant tenim la confiança que l'Esperit Sant vagi fent de les seves.

Josep Esplugas Capdet, prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge