dimecres, de gener 03, 2024

MISSA DEL DIA DE LA SAGRADA FAMILIA 30-31/12/2023

 


Benvolguda família de famílies,  germans i germanes!  

En aquests dies entranyables de Nadal, en els que procurem retrobar-nos en família, pren un especial relleu la festa que avui celebrem, en honor de qui té el patronatge de la nostra Parròquia: la Sagrada Família. Tinguem ben present  totes les famílies i comunitats, famílies de famílies que estan visquent aquests dies, enmig de la guerra (Ucraïna-Russia, Palestina-Israel, Nigèria...) i d’una manera especial, la Parròquia de la Sagrada Família Gaza, amb tantes morts d’innocents. Encomanem-los! Que entre tots puguem assolir la Pau!

Déu ha volgut  encarnar-se  en el si d'una família senzilla,  la de Josep, el fuster, i María, la filla de Joaquim i Anna; dues persones humils, que s'estimen i que   es fien de Déu. Com ho va fer Abraham, que va escoltar i obeir la crida de Déu a deixar-ho tot i a posar-se en camí envers la terra promesa; esdevenint també tot un model espiritual del cristià i de la família, perquè gràcies  a la seva fe, tot i la seva edat avançada, obtingué la capacitat de fundar un llinatge, amb Sara que era estèril, de la que naixeria una descendència tant nombrosa com les estrelles del cel; i que va ser capaç d’oferir el seu fill Isaac, confiant en que Déu seria prou poderós per ressuscitar-lo, recobrant-lo, com una prefiguració del que esdevindria veritablement amb Jesucrist.  

L’Evangeli de Sant Lluc ens diu que Jesús creixia i es feia fort, era entenimentat i Déu li havia donat el seu favor en el si d’aquella família senzilla de Natzaret.      La festa d’avui ens convida a fer també de les nostres famílies i de les nostres comunitats espais sans, d’espera conjunta, de confiança en Déu. El pessimisme  i la por no poden ser  actituds d’una família o comunitat cristiana. I és que les famílies, a imatge de la Sagrada Família de Jesús,  poden ajudar a fer créixer en el seu si el Regne de Déu, que Ell, anunciarà i voldrà establir.  Ho confirmen els ancians Simeó i Anna, quan es troben amb María i Josep, presentant  Jesús en el temple.

Així, doncs, la família, entre altres, té la missió d'esdevenir punt d’ancoratge de les persones que intenten viure i expandir els valors del Regne de  Déu. Cal que estigui atenta a les realitats del món, als signes dels temps i implicada en la seva transformació, en què l’escolta, el diàleg i el perdó mutu esdevinguin ben quotidians. Però no podem oblidar que avui en dia la situació de moltes famílies no és gens fàcil, per això l’Església, família de famílies, en paraules del Papa Francesc,  ha de fer «un discerniment pastoral carregat d’amor misericordiós, que sempre s’inclina a comprendre, a perdonar, a acompanyar, a esperar i sobretot a integrar. Aquesta és la lògica que ha de predominar en l’Església per a “realitzar l’experiència d’obrir el cor als qui viuen en les més contradictòries perifèries existencials”(AL.Nº 312).

Benvolguts, les nostres famílies, amb les seves virtuts i els seus defectes, són convidades a ser Església domèstica, és a dir, espai  de creixement on els seus membres puguin rebre, créixer i compartir el do de la fe,  i   experimentar que estimar, escoltar, perdonar i servir, com germans,  fills i filles de Déu, és el que fa feliç veritablement.

Que aquesta Eucaristia ens ajudi a avançar en aquest camí, sinodalment, esforçant-nos a què tothom s’hi senti convidat a seguir-lo i ningú es quedi al marge.

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge