divendres, de gener 08, 2021

MISSA DE L’EPIFANIA 5 i 6/01/2021

 


Benvolguts germans i germanes!

Avui, es la Festa de l’Epifania, de la manifestació de la salvació que ens porta Jesús, com a Rei Universal, i hi ha una paraula que es repeteix a  les lectures que hem escoltat: LLUM. Si per Nadal celebràvem que la Paraula de Déu es féu carn,  en l’Epifania del Senyor, celebrem que la Paraula de Déu es féu llum per a tothom. Jesucrist és la llum del món. En Ell s’acompleix el que Isaïes havia profetitzat: “Alça’t radiant Jerusalem, que arriba la teva llum, i sobre teu clareja com l’alba la gloria del Senyor [¡Levántate, brilla, Jerusalén, que llega tu luz; la gloria del Señor amanece sobre ti].

I la llum il·lumina a tothom qui s’hi apropa sense exclusió. L’Evangeli de Jesucrist, la llum, no podia tenir només un sol destinatari. Havia d’arribar a tots els pobles. Aquesta és la missió que Déu confia  a sant Pau: comunicar la seva gràcia i, per l’evangeli, fer-ho saber a tots el pobles.

Aquells tres mags d’orient, savis cercadors de la veritat, potser coneixedors de la profecia: “Una estrella despunta de Jacob i un ceptre sorgeix d’Israel (Nm 24,17)”,  es deixen guiar per la llum d’una estrella, que els condueix cap a Jesucrist, la Llum veritable i definitiva per a tots, per a Israel i pels altres pobles, sense cap mena de discriminació. Adoren amb gran alegria a l’infant, a qui ofereixen or, reconeixent la seva reialesa i saviesa; encens, reconeixent la seva divinitat; i mirra, reconeixent la seva passió; perquè s'adonen que és el Messies, que  ha vingut per a salvar tota la família humana. Jesús és el sembrador que porta la bona llavor de la Paraula per a tots; l’Esperit és qui ha fet madurar aquesta llavor i l’Església és convidada a recollir el molt fruit sembrat amb la revelació de Jesús i fecundat amb la seva mort i resurrecció.

Benvolguts germans, es bo que ens preguntem: si Jesús és Llum, perquè encara avui avancem en la foscor?; si ens diem cristians, ¿per què no es nota en la nostra manera de viure?; si l’Evangeli és per a tothom, ¿com és que no estem units ni els mateixos cristians?

 L'evangelista Mateu ens diu que Herodes, com els pastors i els mags, conegué el naixement de Jesús, i en lloc d’acollir-lo va voler matar-lo. Llum i tenebra s’entrecreuen. La Llum que és Crist topa  amb la tenebra que es troba en el cor de l’home, envejós i egoista, que provoca prejudicis i enveges, que escampa confusió i refusa la veritat, que vol matar Déu per ocupar el seu lloc. La tenebra no deixa que la llum penetri i barra el pas a les persones i a Déu mateix.

Però Mateu també ens ajuda  a conciliar el sentit popular de la festa de Reis en dir-nos: "tot allò que fèieu a un d'aquests germans meus més petits, a mi m'ho fèieu"Per això en aquesta festa, hauríem de ser especialment sensibles amb els infants, els malalts, els qui estan sols, els qui pateixen... tal com Jesús ho feia.  

Estimats, avui Déu ens convida a obrir el cor de bat a bat a aquest infantó  nascut a Betlem,  per rebre la seva llum que brilla aquí en el pessebre i a dalt la creu i que es manifesta també en els més pobres i necessitats.  Si estimem a tothom i de veritat, Déu que és amor, es podrà manifestar  a través nostre, esdevenint també nosaltres Epifania, manifestació, del seu Amor.

Joan Làzaro i Padrós prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge