dimarts, d’abril 27, 2021

DIUMENGE IV DE PASQUA 24-24/04/2021


Benvolguts germans i germanes!    

En aquest temps pasqual se'ns convida a estar contents i esperançats, gràcies a la  resurrecció de Jesús.   A través d’Ell Déu  ens ha mostrat la vocació principal a la que ens crida: ser fills seus. Però, qui és per nosaltres Jesucrist?

Joan, l’evangelista, posa sovint en boca de Jesús l’expressió “Jo soc, que ens evoca l’experiència de l’èxode, quan Déu es dóna a conèixer al seu poble alliberant-lo de l’esclavatge, anomenant-se: “Jo sóc el que sóc”.  Jesús  avui ens diu: Jo soc el Bon pastor”. Podem dir que l’evangelista identifica Jesús amb el Déu de l’alliberament, de manera que la imatge de “pastor” d’aquest passatge, precedida del “jo soc”, ens convida a entendre-la des de la perspectiva d’un “pastor que allibera, que salva”. 

Jesús és doncs, un pastor, és el pastor “bo”, el de veritat, l’autèntic, que coneix les seves ovelles. Malgrat l’aparent anonimat del gran ramat, les mira i les reconeix pel seu nom. Les tracta segons  convé a cadascuna,  perquè sap de les seves mancances i limitacions i dels talents que han rebut. Sap també  a qui ha d’exigir més, a qui ha de renyar més severament i amb qui ha de ser més pacient. I nosaltres, reconeixem a Jesús com al nostre Bon Pastor? Ens considerem ovelles del seu ramat?

Jesús, és un bon pastor que no abandona les seves ovelles. Va al davant, afrontant els perills, entomant les dificultats, donant la cara. La vida té moltes sorpreses, i de vegades podem viure moments feixucs, de perill, de crisi. I és en aquests moments quan Jesús  vol estar més a prop nostre. Ell mateix, afronta la passió a Jerusalem, sense  acovardir-se, amb valentia i fortalesa d’ànim, i ressuscitat, ve a nosaltres per portar-nos la pau, per alliberar-nos del maligne, per fer-nos feliços.

Jesús és un pastor bo que dóna la vida per les seves ovelles. S’exposa, s’arrisca per a defensar-les.  S’apropa als que estan marginats, als malalts, als pobres... menja amb els pecadors i els incorpora al seu grup, en definitiva: es compromet. I dóna la vida, en la mesura que ell és “la vida”. La fe en ell, que hem renovat el dia de Pasqua, ens condueix a participar d’aquesta vida.  Per això, també nosaltres, que seguim Jesús, som i hem de ser, pastors i referents per als altres. Ser pastor vol dir ser responsable del germà i dels germans. Els pares i mares, els catequistes, els educadors, els professionals, els religiosos, els polítics, els que fan de germà gran, els que van al davant de tantes iniciatives socials, culturals i pedagògiques.

Tots, doncs som, també pastors i ho hem de ser de la manera que ens ensenya Jesús. El pastor autèntic sap valorar els carismes dels altres i els posa al servei de la construcció del bé comú, de la comunitat, vetllant especialment pels més desvalguts. Aquesta ha de ser,doncs, l'acció pastoral de les nostres comunitats, en nom de Jesús crucificat i ressuscitat, el Bon Pastor

Benvolguts, tots som cridats a viure l'Evangeli i a contribuir a que les persones se sentin estimades, trobin sentit a la seva vida  i a que descobreixin que l'amor de Déu és més fort que la mort. Que l’Eucaristia d’aquest diumenge Iv de Pasqua, anomenat també del Bon Pastor, en la que fem memòria  que Jesús va passar per aquesta vida estimant,  rentant els peus dels seus deixebles, donant la vida, per a guanyar-nos la vida eterna, amb la seva mort i resurrecció,  ens ajudi a obrar com Ell, allà on ens toqui viure.

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge