divendres, de juny 04, 2021

MISSA DE LA SANTÍSSIMA TRINITAT 29 i 30/05/2021

 

Benvolguts germans i germanes!    

Encara que pugui semblar una contradicció, avui celebrem un dels misteris més coneguts, com a tals: el misteri de la Santíssim Trinitat, que Déu és Pare, és Fill i és Esperit Sant, i que a través de la comunió d’aquestes tres persones, Déu ens estima, ens acompanya i ens salva. Ja ho deia Sant Tomàs d’Aquino, que “de Déu no podem saber tant qui és, com qui no és”. Però el cert és que en aquesta festa s’afirma la dimensió trinitària i comunitària de Déu. Només començar ens hem senyat invocant-lo sota aquesta fórmula: EN EL NOM DEL PARE I DEL FILL I DE L’ESPERIT SANT. I acabarem la celebració amb la benedicció: QUE US BENEEIXI DÉU PARE, FILL I ESPERIT SANT, i quan ens van batejar, en el moment de tirar-nos al cap l’aigua beneïda, el sacerdot digué en veu ben alta: ...JO ET BATEJO EN EL NOM DEL PARE, I DEL FILL I DE L’ESPERIT SANT.

L’Evangeli que hem escoltat ens recorda precisament això darrer, que al començar la nostra vida com a cristians, vàrem ser batejats “en el nom del Pare, i del Fill, i de l’Esperit Sant”, ja que aquesta fou la missió que reberen els apòstols per part de Jesús. És a dir, des del bon començament estem segellats per l’amor trinitari de Déu, que és un profund misteri de comunió.

Així doncs, des del senyal de la creu, fins l’oració del “Glòria al Pare i al Fill i a l’Esperit Sant", fins al Credo, tota la nostra fe i la nostra pregària són sovint trinitàries. Ens hi havíem fixat? Afirmar la Trinitat de Déu, és afirmar un Misteri, que com a tal mai l'acabarem d'entendre, però en cap cas no és una pura teoria abstracte i allunyada. Només cal que mirem  la nostra societat actual, i ens adonarem com el rostre amorós i trinitari de  Déu té moltes coses a oferir.

Davant  l’autoritarisme i el paternalisme, la dependència, la indiferència i la manca de respecte de l'autonomia i llibertat de les persones i dels pobles, Déu es mostra:

*com  un   Pare misericordiós que ens estima amb bogeria, però que respecta la nostra llibertat;

* com un   Fill, Jesucrist, depenent del Pare en tant que home com nosaltres, però conservant íntegra la seva autonomia de Fill de Déu;

* com un   Esperit Sant defensor, sempre present, simbolitzat pel vent i el foc, que ens ofereix els seus dons de ciència, enteniment, consell, saviesa, pietat, fortalesa i temor de Déu perquè puguem donar bons fruits de: caritat, joia, pau, paciència, benignitat, bondat, dolcesa i temprança.

El nostre Déu no és un Déu solitari, aïllat, sinó un ésser en comunió ; i nosaltres, creats a imatge i semblança seva, estem cridats també a ser éssers en comunió i en comunitat els uns amb els altres, de tal manera que les nostres famílies i les nostres comunitats haurien de ser un reflex de la comunió trinitària de Déu, model màxim de tota convivència humana.

Benvolguts germans/nes, posem fil a l’agulla i revisem com són les nostres relacions personals i comunitàries, per tal d’anar millorant-les,  compartint el que som i el que tenim, i sobretot, estimant-nos. Deixem-nos guiar per Déu Pare, Fill i Esperit Sant, que ens estima amb bogeria i per això Jesús ressuscitat serà amb nosaltres cada dia fins a la fi del món. Que així sigui.

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge