dilluns, de març 04, 2024

MISSA DEL DIUMENGE III DE QUARESMA 2 i 3/03/2024

 


Benvolguda família de famílies, germans i germanes!  

Déu, que sempre pren la iniciativa, escull el poble d’Israel, i li proposa un pacte, després d’haver-lo alliberat de l’esclavatge d’Egipte.

Aquest pacte-aliança queda recollit en els 10 manaments, el decàleg. El seu compliment serà la resposta del poble a la iniciativa gratuïta i amorosa de Déu.

I avui, aquests manaments continuen vigents, entre nosaltres, si bé Jesús, el seu Fill encarnat, els ha portat a la plenitud,  afegint-ne un de nou i fonamental: Estimeu-vos els uns als altres tal i com jo us he estimat. I ens ha estimat,  fins a donar la seva vida a la creu, per vèncer   la mort, ressuscitant. I això és motiu d’escàndol pels jueus, que exigien, signes i proves; i un absurd pels grecs, que cercaven la saviesa. Ara bé, com ens diu Sant Pau,  a Jesucrist, Messies crucificat, només se’l pot entendre acceptant una saviesa i un poder superiors als dels homes, perquè venen de Déu mateix.

Avui el nostre món tècnic demana “eficàcia” i “felicitat” en tot allò que ens envolta, però la “fe” parla de la Creu, és a dir, de l’amor servicial que acull, dialoga, perdona, sempre recomença. Els qui han entès la creu hi troben la veritable força, eficàcia, felicitat i vida.

L’Evangeli de Joan ens diu que s’apropava la Pasqua, motiu pel qual Jesucrist havia pujat a Jerusalem, com molts jueus, per  anar al Temple, a la casa del Pare. I allà s’adonà que l’havien convertit en un mercat. I ple de zel,  expulsà els venedors i els canvistes i tragué fora del temple els moltons, els vedells i els coloms, que se sacrificaven per a commemorar que Déu els havia alliberat. Jesús s’indigna davant l’abús religiós que es feia al voltant del Temple. Tenint present que la Quaresma és un temps de conversió, podem preguntar-nos: Per quins motius ens indignem? Per les víctimes innocents de les guerres? Per les persones que moren de fam? Per l’abús i el maltractament que els més forts fan sobre els més febles? Pel menyspreu als germans i germanes que venen d’altres països i continents a la recerca d’una vida millor (com la nostra)?

Amb el gest d’expulsar els venedors d’animals pel sacrifici i els canvistes, Jesús s’erigeix com la veritable víctima,   amb poder per a ressuscitar: Destruïu aquest santuari i jo el reconstruiré en tres dies. El cos de Crist ressuscitat és el nou temple per a un nou culte en esperit i en veritat”.

Benvolguts germans/nes, aprofitem aquest temps de quaresma per a créixer en el seguiment de Jesucrist, fent-lo centre i motor de la nostra vida personal i comunitària,  a través de la pregària, del servei i de la participació en els sagraments: el del perdó per alliberar-nos de les taules dels canvistes, símbol del pecat que portem; i el sagrament més gran que podia donar-nos: l’Eucaristia.  Que així sigui!

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge