dimecres, de desembre 21, 2022

DIUMENGE IV D'ADVENT


  1. Entrem a l’advent fort.

Si fins ara hem estat recordant les vingudes de Jesús, des d’ahir la litúrgia està enfocada a la vinguda històrica del Nadal. El primer diumenge contemplàvem la vinguda gloriosa de Jesús a la fi dels temps. El segon i el tercer diumenges Joan Baptista ens urgia a fer el mateix que va fer ell: preparar lla vinguda de Jesús. Avui l’evangeli d’avui ens presenta l’anunciació a Josep i la seva missió.

  1. La missió de Josep.

L'evangeli d'avui, doncs; ens presenta la missió de Josep en la vinguda de Jesús al món. Podem parlar pròpiament d'una anunciació a Josep. Déu proposa i Josep accepta. La delicadesa de Déu i el seu respecte a la llibertat dels humans fan que, així com segons Lluc ha volgut comptar amb l'anuència de Maria, també vulgui comptar amb l'anuència de Josep. Déu li revela tot el seu pla i li demana el gran servei d'adoptar Jesús i ell accedeix immediatament, com Maria.

  1. Josep l’home just.

La traducció que hem escoltat diu que era un home “bo”, l’original diu que era “dikaios”, just. Just segons el concepte que Mateu té justícia, és a dir la justícia que assumeix la llei i la supera misericordiosament. No vol causar cap mal ni a Maria o, potser, no es veu amb cor d’assumir la responsabilitat de “ser” el pare del Fill de Déu. 

El Fill de Déu s’encarna en Maria i entronca en la descendència de David per Josep, el qual en assumir la paternitat de Jesús davant del món, donant-li el nom, col·loca Jesús en la línia legítima de la descendència de David.

  1. Josep i Maria són models de creient.

Tots dos, acollint Jesús sense reserves, ens ensenyen com nosaltres hem d'acollir Jesús i presentar-lo al món com a fill de Déu i com a germà nostre. Josep i Maria porten i presenten Jesús al món en la seva vinguda històrica i temporal.

  1. El testimoni. 

Aquesta presència en la història no hagués tingut cap utilitat sense el testimoni esforçat dels apòstols de Jesús i de nosaltres. Ser cristià exigeix la implicació en la tasca de presentar el missatge de Jesús al món.

  1. Campanya de Nadal de Càritas.

Càritas és una de les maneres més eloqüents de viure el missatge cristià. Avui se’ns demana la col·laboració econòmica, espiritual i personal perquè siguin possibles els programes de promoció de les persones que duem a terme. No podem prescindir de la pregària ni tancar-nos a la sagristia ni que la nostra aportació econòmica sigui morfina per a la consciència.

Només tenim dret a dir-nos Bon Nadal! des del compromís solidari per la justícia i la promoció de les persones. Que Nadal no sigui una festa de cotó fluix. 

Josep Esplugas i Capdet, prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge