dilluns, de gener 09, 2023

DIUMENGE I: EL BAPTISME DE JESÚS.



  1. La darrera epifania.

El baptisme de Jesús és la darrera epifania preparatòria de la missió de Jesús. Primer els pastors, després els mags, finalment Jesús mateix rep la manifestació del seu Pare del cel en presència de Joan. Jesús ha arribat a la seva maduresa en adquirir consciència de la vocació de què és objecte de part de Déu. La narració dels fets per part dels evangelis no és una crònica sinó l'expressió d'un fet molt elaborat per la teologia de la primitiva comunitat.

  1. La condició humana de Jesús.

El bateig és expressió de la condició humana de Jesús. Jesús rep el baptisme de Joan, un baptisme de conversió, a partir del qual emprèn una nova vida: passa a desenvolupar la seva missió profètica. També nosaltres pel bateig i la confirmació rebem la vida nova de Déu i la missió d'ésser corredemptors amb Jesucrist, precisament des de i en la nostra condició humana, dèbil i pecadora.

  1. Déu a l’abast.

El cel esquinçat és l’expressió de l’aproximació de Déu a l’ésser humà, la superació de les barreres entre Déu i el món. Jesús és el cel a la terra, Jesús és Déu entre els ésser humans. Déu ja no és més quelcom llunyà i inabastable per a l’ésser humà, en assumir la condició humana ha trencat totes les barreres que podien existir, fent-se un dels nostres ens ha transportat a la seva esfera divina, ens ha divinitzat.

  1. Do de l’Esperit.

Déu es manifesta a Jesús, donant-li l'Esperit i revelant-li la seva filiació divina a través de la veu del Pare: "Aquest és el meu fill, el meu estimat, en qui m'he complagut". El do de l’Esperit obre l’enteniment a entendre la realitat i la voluntat per procurar transformar-la.

  1. Conseqüència per a nosaltres.
És Déu mateix qui ens crida, com cridà Jesús, i ens agafa la mà, com un Pare agafa la mà del seu fill, perquè per Jesús, amb Jesús i en Jesús també nosaltres que, en el baptisme i la confirmació hem rebut l'Esperit Sant i hem assumit la filiació divina, per pur do del Déu-Amor, al qual amb tot el dret ens podem dirigir donant-li el nom de Pare, duguem a terme la missió que Ell a través del Crist ens ha confiat: portar al món pau i llibertat, fent el bé, com feia Jesús. Aquest és el compromís baptismal, que ara us convido a renovar.

Josep Esplugas Capdet, prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge