dilluns, de gener 30, 2023

DIUMENGE IV DURANT L'ANY (A).


La pàgina de les benaurances és foc que abranda, perquè ens diu allò que és la felicitat segons Déu. I com obtenir-la.

Perquè descriu i ens revela, més que qualsevol altra pàgina del Evangeli, la autèntica i profunda identitat de Jesús.

Al principi podríem pensar que aquestes paraules exaltin la desgràcia, perquè pot semblar que Jesús amb aquestes paraules vulgui lloar la desgràcia: Jesús li diu feliços a aquells que son pobres, aquells que ploren, aquells que son perseguits.

S’està mofant de nosaltres? Els pobres, els qui ploren, els perseguits... no son feliços! És més, viuen una tristesa ben profunda. Si ho llegim així, ens arriscaríem a que la gent pensi que el cristianisme exalta el dolor i ens convida al patiment i a la resistència. Com si Jesús ens demanés que baixem el cap i que seguim endavant aguantant totes les misèries. En fi, com si a Déu li agradés la resignació.

No, no és així. A Déu no li agrada el dolor i no ens convida a la resignació.

Fixeu-vos: quan Jesús parla de la felicitat, ho fa fent servir el verb al futur, perquè per ser feliços hem de mirar cap al futur. I hem de viure segons una determinada lògica, encara que ens costi dolor, i aquesta lògica és el camí correcte per entrar en la felicitat de Déu. -

Feliços els pobres en l'esperit, perquè el Regne del cel és per a ells.

Feliços aquells que experimenten les seves limitacions sense ignorar-les, minimitzar-les, emfatitzar-les. Feliços aquells que saben que les respostes a les moltes preguntes que sorgeixen del nostre cor no estan dintre de nosaltres, sinó fora, en Déu. Feliços aquells que no viuen d’aparences, pretenent semblar ser millors del que són, sinó que tenen el coratge d’acceptar fins i tot les seves ombres, d’experimentar la pobresa interior, perquè només així es pot deixar espai a Déu.

Feliços els qui estan de dol, perquè vindrà el dia que seran consolats.

Feliços aquells que no passen el temps queixant-se, aquells que no se senten perseguits per Déu o pels altres, aquells que no viuen passivament la tristor. Feliços aquells que es deixen consolar, i no compadir. Aquells que saben relacionar-se amb els altres per no quedar-se sols. Que miren més enllà del patiment que experimenten, perquè el patiment no té l’última paraula.

Feliços els humils, perquè ells posseiran el país.

Feliços aquells que sempre veuen l’aspecte positiu de les coses i fan servir paraules i pensaments de pau, de mansuetud. Sense deixar-se enganyar, sense ser víctimes passives. Feliços aquells que sempre cerquen la unitat i no la divisió, aquells que construeixen ponts en lloc de erigir murs, perquè posseiran la terra, una terra habitada, en lloc d’un cementiri desert.

Feliços els qui tenen fam i set de ser justos, perquè vindrà el dia que seran saciats.

Feliços aquells que no cedeixen a les moltes injustícies que sorgeixen de l’ànima humana, inclinada a les tenebres. Feliços aquells que no cometen injustícia i procuren ser rectes davant Déu i davant els homes.

Feliços els compassius, perquè Déu els compadirà.

Feliços aquells que, com Déu, miren la misèria des del cor, aquells que no jutgen sense pietat ni a ells mateixos ni als altres, aquells que exigeixen responsabilitat i coherència, però no fan de la justícia un ídol.

Feliços els nets de cor, perquè són ells els qui veuran Déu.

Feliços aquells que no veuen el mal a tot arreu, aquells que no apliquen la malicia als seus judicis, aquells que no viuen en l’engany, perquè per veure Déu necessitem un cor transparent i pur, com el seu. Una mirada tèrbola no veurà mai la mirada de Déu.

Feliços els qui posen pau, perquè Déu els reconeixerà com a fills.

Feliços aquells que no cedeixen al odi i a la violència, aquells que construeixen la pau des del seu propi cor, aquells que no es deixen devorar per la ira.

Feliços els perseguits pel fet de ser justos, perquè el Regne del cel és per a ells.

Feliços aquells que assumeixen la seva pròpia responsabilitat i no la carreguen als altres, aquells que tenen el coratge de pagar fins al final per les seves decisions i també per als seus propis errors. Feliços aquells deixebles que no reneguen de la seva fe per la por. –

Aquest és el Jesús que morí perquè visqué aquestes benaurances fins al final.

Y ara, ens toca a nosaltres, si volem. Dia rere dia, de mica en mica, podem acollir aquestes benaurances per convertir els nostres cors, per convertir-nos nosaltres mateixos i per millorar el món en el que vivim.

Paolo Petrolillo, diaca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge