dilluns, de setembre 20, 2021

DIUMENGE XXV DE DURANT L’ANY 18-19/09/2021


Benvolguts gns./nes: Una salutació molt especial als amics de l’Associació Cultural El Maestrat Terrassa, formada per tants morellans vinguts d’aquelles terres,  cercant nous horitzons en la Terrassa tèxtil de fa cent anys, i ara integrada també pels seus successors; associació vinculada especialment amb la nostra Parròquia, gràcies a que el 23 d’agost de 1953, en una celebració presidida pel Bisbe de Solsona Mons. Enrique Vicente Tarancón, sent rector Mn Joan Fortuny, de qui era bon amic, fou entronitzada en un altar de la Cripta, la imatge de la Verge Maria de Vallivana, patrona de Morella,  imatge que avui podem contemplar a l’altar major. 

Si algú ens preguntés quina és l’actitud bàsica que ha de caracteritzar a un deixeble de Jesús, què respondríem? La resposta la trobem a l’evangeli d’avui: el SERVEI.  Ell que és Déu encarnat, es despulla de la seva condició divina i abraça la nostra naturalesa humana per mostrar-nos el camí, sense que  Déu Pare li estalvií el patiment, el dolor, ni la creu. Jesús, vol instruir als seus deixebles, preparar-nos per aquest anunci, fonament de la nostra fe. És la segona vegada que ho fa a l’evangeli: "El Fill de l'home serà entregat en mans dels homes, el mataran i, un cop mort, ressuscitarà al cap de tres dies".  Però els deixebles no l'entenen, i els preocupen altres coses, mundanes. D'aquí que Jesús els pregunti: Que discutíeu pel camí? Però ells callaven, perquè pel camí havien discutit quin d'ells seria el més important.  Altra vegada han caigut en la temptació de voler ser els primers, els més importants, els primers a ser servits, honorats i lloats. No passa això també avui entre nosaltres? D'aquí neixen les gelosies i les rivalitats, la pertorbació i les maldats de tota mena, a les que fa referència Sant Jaume. Quelcom que el llibre de la Saviesa ja ens explica que succeïa, quan davant el comportament del just, de l'humil, del servidor, els malvats deien:...Posem-lo a prova: ultratgem-lo i torturem-lo..., i condemnem-lo a una mort vergonyosaNo és el que li passa a Jesús, tal com ell mateix anticipa als deixebles, i a tantes persones que s'han mantingut fermes en favor de la justícia, del bé comú, de la solidaritat amb els més desvalguts?                                          

Prenem nota de quines són les lliçons que Jesús ens dona amb l'autoritat del seu exemple: 1ª)Si algú vol ser el primer, ha ser el darrer i el servidor de tots.  Estaria bé que aquest fos el nostre capteniment, i fos especialment el d'aquells que tenen a les seves mans la responsabilitat de governar o dirigir els destins d'una família, d'una comunitat parroquial, d'una empresa, d'un poble, d'un país...?   Som cridats doncs, a viure en actitud de servei, que aquesta esdevingui la nostra senya d'identitat i la mostra d'una saviesa interior que té com a font el mateix Jesús i la força del seu Esperit Sant, saviesa que en paraules de sant Jaume, és plena de bons fruits, imparcial i sincera, entre els quals “la justícia que neix de la llavor que els homes pacificadors  han sembrat en esperit de pau”

Benvolguts gns./gnes: Jesús ens dona una 2ª) lliçó quan abraça aquell infant, el més petit dels éssers humans, símbol de les persones febles, indefenses,  i ens mana acollir-les com a Ell mateix. Demanem, amb la intercessió de Maria, sota l’advocació de Vallivana,   que aquesta sigui la nostra manera d’actuar com Església, com a deixebles de Crist: acollir i servir als altres amb amor. Que aquesta Eucaristia ens hi ajudi!

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge