dilluns, de desembre 27, 2021

MISSA DE LA SAGRADA FAMILIA 26/12/2021

 

Fragment dels Goigs de la Sagrada Família interpretat per la coral de la parròquia.


Benvolguts germans i germanes!  

Si a la Missa del Gall i el dia de Nadal contemplàvem agraïts el naixement de Jesús, el Fill unigènit de Déu,  fent-se un dels nostres, avui ens fixem en que Déu ha volgut  encarnar-se en el si d’una família concreta.  

A la primera lectura, del llibre de Jesús fill de Sira se’ns diu que  les bones relacions entre els membres de la família són un camí segur per a estimar Déu. Honorar els pares implica també honorar a Déu, igualment respectar-los i obeir-los; i fer el contrari, no compadir-se d’ells i abandonar-los  en el moment de la prova comporta rebutjar el Senyor.

Però és en la carta de Sant Pau als cristians de Colosses on podem copsar quines són les virtuts que se’ns convida a  viure d’una manera especial en el si de la família: la misericòrdia/compassió, la bondat, la humilitat, la serenor, la paciència, el diàleg, la comprensió i el perdó. Però en destaca una per sobre de totes: l’amor, la caritat, que tot ho lliga i perfecciona. Són valors universals, d’ahir, d’avui i de sempre, que malauradament, es van perdent. Enmig dels canvis i de les dificultats que experimenten les famílies, hem d’afirmar que la família no fracassarà si tots els seus membres s’esforcen a estimar amb totes les forces. El  model on podem emmirallar-nos és la Sagrada Família de Natzaret.  Jesús mateix, la Paraula de Déu encarnada vol fer estada dins nostre i fonamentar el nostre creixement humà i cristià, personal i familiar, que ens porti a ser agraïts i a corregir-nos fraternalment, cercant el bé de l’altre, no humiliar-lo ni anul·lar-lo com a persona. Sant  Lluc és l’únic evangelista que ens presenta un episodi de la vida de família de Jesús que tanca la seva infància i que és preludi de la seva vida adulta. Jesús a l’edat de dotze anys, en un dels viatges anuals a Jerusalem per la Pasqua, s’hi queda en comptes de tornar a Natzaret, desconcertant Maria i Josep. Però després romandrà obedient als seus pares com ho faria qualsevol altre fill. Amb aquest fet, Jesús afirma conèixer bé la seva missió i anuncia la futura separació dels seus pares: la seva emancipació. Quan la seva mare li diu : “El teu pare i jo et buscàvem amb ànsia?, Jesús respon: per què em busqueu? No sabíeu que només podia ser a casa del meu Pare?. Maria li parla de Josep, el pare adoptiu, Jesús li parla de Déu. Jesús manifesta la transcendència de la seva vocació, però encara no ha arribat el moment de marxar. Déu Pare, vol que visqui un temps llarg en el si de la llar de Natzaret,  perquè creixi en obediència i enteniment. Un temps ocult, però fonamental en la vida de Jesús. L’obediència dels fills als pares és un deure i esdevé un factor de la seva maduració i creixement personal i espiritual, però bo i reconeixent la paternitat primera de Déu i la vocació que cada persona rep d’Ell. 

Benvolguts germans/nes, preguem per totes les famílies, especialment per les que passen per dificultats derivades de la malaltia (Covid...), les desavinences,  els trencaments, la manca de treball o de recursos per a poder arribar a final de mes (habitatge, lloguer, llum...)  Demanem la protecció de la Sagrada Família (Jesús, Maria  i Josep), per a que no els manqui l’ajut i el suport que necessiten; que en el si de les famílies de sang i en la gran família dels fills de Déu, l’Església.  cadascú descobreixi la seva missió,  trobi així  el sentit de la seva vida,  i tots plegats contribuïm a fer un món millor.

Joan Làzaro i Padrós, prevere i rector

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge