dilluns, d’abril 10, 2023

DIUMENGE DE PASQUA.


Salm 117

Segona Lectura: Col 3,1-4 

Evangeli: Jo 20,1-9 

1.      El khrugma.

La lectura dels Fets dels Apòstols reprodueix una bona part del discurs de Pere a casa de Corneli, a Cesarea Marítima. Pere, com en altres ocasions anteriors presenta el nucli de la fe, el khrugma. Aquest era el discurs dels primers evangelitzadors: la bona notícia de la resurrecció que dona ple sentit a la vida i la mort de Jesús i a la nostra vida, creients com som. 

2.      Déu  sempre sorprèn.

Jesús, el delinqüent executat a la creu, el rebutjat pels que es creien dirigents religiosos carregats de raó, és ara, ressuscitat, la clau de volta de l'edifici de la nova humanitat, redimida i salvada pel designi misteriós de Déu. Nosaltres som la nova humanitat nascuda del costat travessat de Jesús, una humanitat alliberada del pecat i de la mort per l'amor del tot insospitable d'un Déu que ha compartit la nostra vida humana per fer-nos partícips de la seva vida divina.

3.      Els dubtes dels deixebles.

Perquè el fet de la resurrecció és absolutament inesperable, no ens ha d'estranyar la incredulitat de Maria Magdalena i dels do deixebles. Com explicar-se la buidor del sepulcre? Pobres! la que els esperava! Quan Jesús se'ls va manifestar, llur vida va sofrir un absolut daltabaix perquè van quedar atrapats per la voràgine de la resurrecció. Quina enormitat!

4.      El dinamisme generat per la resurrecció.

En la mort i en la resurrecció de Jesús el deixeble mor i ressuscita a la vida nova, la VIDA majúscules, la Vida de Déu. Nosaltres, creients, hauríem de deixar-nos dur també per la voràgine de la Vida. Si la resurrecció no ens transforma per dintre, és que encara no l'hem assumida. Però si l’hem assumida ens hem transformat en portadors de Vida i Esperança. Ens hem fet responsables del missatge El món necessita sentir una paraula d’esperança en majúscula, i nosaltres hem rebut la missió de transmetre esperança; l’esperança que el món que Déu vol, amb la nostra anuència, és possible si ens hi impliquem. No podem restar indiferents davant cap mena de violació dels drets humans o nacionals, davant de les agressions al medi. Si ens hi posem, no ens mancarà l’acompanyament i la força de l’Esperit Sant, que habita en el nostre interior, però ens hi hem de posar.

Bona Pasqua!

Josep Esplugas Capdet, prevere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Publica un missatge